Полагат се всички усилия в края на април България вече да е в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз (ЕБС)
Няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София. "Ще влизаме там в този курс, който е днес", изтъкна той и отбеляза, че валутният борд също няма да падне.

Борисов добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз (ЕБС). Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. "Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в лева? (ВИДЕО)




При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз (ЕБС) няма да се променя курсът на лева към еврото, бяха категорични днес управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов. Те участваха в 14-та годишна среща на бизнеса с правителството в София.

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен е управителят на БНБ.

Бизнесът и държавата обсъждат забавянето на глобалната икономика

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов призна, че забелязва едно странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на Наредба Н-18. "Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение - пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси", коментира премиерът. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати.

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Ден преди срещата на кабинета с бизнеса Българската стопанска камара (БСК) заяви, че подкрепя "справедливите искания" на браншовите организации, протестиращи срещу Наредба Н-18, касаеща режима за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти с касови апарати. Камарата настоява да бъдат променени разпоредбите в наредбата, според които търговски обекти ще бъдат запечатвани от НАП още преди да е изрично доказана някаква вина от страна на търговеца.

БТА, БГНЕС