Борисов: Тотално сбъркан беше възродителният процес в България
Борисов: Тотално сбъркан беше възродителният процес в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

Неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов определи като „тотално сбъркан" т. нар. възродителен процес в България от края на 80-те години на миналия век. Пред Би Ти Ви той каза, че не целите, а методите на възродителния процес са порочни. По думите му за новородените от семейства на български турци е трябвало да се избира име от списък, а фамилиите да са на бащите и дедите, но да завършват на „ов".

„Трябваше много последователно, както в САЩ , първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно да са на бащите и дедите. И в това може да има някакъв контрол", заяви Борисов в ефира на Би Ти Ви.

Според него възродителният процес бил „фарс, един път нещастие за тези хора, защото им даваха по един квадратен метър, за да си натоварят багажа". „Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски. Заради това има граници и има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция. В България има български граждани и на базата на това се гради всяка една кауза", каза Борисов пред Би Ти Ви.