Бойко Борисов парламент
Бойко Борисов парламент / БГНЕС
"Само напомням, че аз лично се обадих на Нинова и й предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света. И й предложих да се срещнем и ми беше отказано". Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на изслушването в парламента, поискано от БСП.

Той е поискал срещата още в началото на обявяването на пандемията от новия коронавирус.

Депутатите изслушват Борисов за мерките срещу коронавируса

"България е на първо място по нисък брой заболели лица по нисък брой на 100 хил. население и на трето място по най-малък брой починали, което е ясен индикатор за навременно взетите мерки. Медиите могат да зададат въпросите си ежедневно в никаква контролирана среда. От националния оперативен щаб надлежно отговарят и информират обществото всяка сутрин. Медиите дават директно, има интерес и е полезно за хората", контрира Борисов обвиненията, че информациите за епидемията били поднасяни в контролирана среда, а Борисов не се е явил в парламента на отчет за предприетите мерки, както направили негови колеги от ЕС, като Меркел, например.

По думите на премиера мерките в България са най-либерални.

"Понеже са изключително навременни и точни, много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика, ние имаме най-либералните мерки в Европа. Това, което се казва в Италия с такъв апломб, че от 4 май се разхалабват, при нас въобще не са спирани. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите, и си проведохме обредите. В момента, в който дойде малкият пик, ние веднага дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата, женските консултации, плановите операции, инвитрото, от вчера при определен ред да се ползват и парковете. Българите могат да излизат и да се движат неограничен брой пъти. Никой не ги проследява за това. Фактът, че има най-малко починали и заболели, означава, че сме се справили по темата, свързана със здравето. Те вече са толкова разхлабени, колкото нямат аналог в други държави“, подчерта Бойко Борисов.

От ДПС пък разкритикуваха правителството, че в България сме на последно място по брой тествани хора на 1 милион население.

"Знам за споровете за тестовете, на които и вие бяхте свидетел, твърдим обаче, че само правилното разпределение на тестването във времето ще даде резултат", заяви зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер. Тя цитира данните от няколко други европейски държави, за да покаже, че страната ни е на опашката.

"Германия е тествала 25 хил. на 1 милион, Гърция 5,500 на един милион, в Румъния е същото, България 3600 на един милион население. Готова ли е държавата да обезпечи финансово и логистично българските граждани?", попита Джафер.

Борисов: С мерките на държавата 10 хил. души на ден запазват работните си места

Борисов отново посочи, че преди месец сме поръчали 1 милион тестове от Еврокомисията, но днес няма нито един пристигнал.

"Средноевропейското е около 1 човек на 1000 души тестувани, получим ли един милион теста от ЕС, въобще няма да мислим", обясни премиерът, но посочи, че няма да дава пари за такива тестове, които от 12 проби дават два истински резултата.

Към момента имаме 60 000 теста, уточни Борисов.

"Имаме готовност, имаме ресурс. В Гърция са ги тествали повече, но починалите там са над 200, нашият щаб много целево определя групите", каза още премиерът.