Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултацията на президента Румен Радев с партията
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултацията на президента Румен Радев с партията / БГНЕС
Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет по национална сигурност по искане на БСП. Това стана ясно по-рано във вторник на поредния кръг от политически консултации при държавния глава.
 
От левицата са поискали свикване на КСНС заради бедността и демографската катастрофа в България. Президентът се е съгласил с мотивите и е приел да свика съвета, обясни след срещата лидерът на социалистите Корнелия Нинова.
 
Малко след БСП на разговори с държавния глава влязоха и от ръководството на ГЕРБ. На 27-май президентът ще връчи на ГЕРБ мандата за съставяне на правителство.  Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че темата с министрите в кабинета не е отваряна и яснота по нея ще има на 3 май.
 
Румен Радев връчва проучвателния мандат на ГЕРБ в четвъртък
 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултацията на президента Румен Радев с представители на партията
БГНЕС

Лидерът Корнелия Нинова е поискала да се разгледат темите за демографската криза и бедността на Консултативен съвет за национална сигурност.
 
"Предложихме на президента Радев да свика КСНС по темите за демографската катастрофа и бедността. Да ги разположи във времето и в поредност както той прецени", каза Нинова. Тя подчерта, че държавният глава е приел предложението на столетницата за свикване на КСНС по тези теми, но той ще прецени кога и как да го направи.
 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът Румен Радев при консултацията на държавния глава с представители на партията
БГНЕС

Вижте повече за консултацията на президента с представители на парламентарната група на БСП
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев при консултацията на държавния глава с представители на партията
БГНЕС

След консултацията на президента с ГЕРБ партийният лидер Бойко Борисов каза, че до момента не са обсъждани имена на министри. Той допълни, че това ще стане на 3 май. "На нас се пада кръста отново. В случая и Обединените патриоти са с нас, защото само това като формула гарантира управление. Затова толкова внимателно. И защото доста си пишете по тази тема - темата министри не е отваряна. Нито едно лице не е обсъждано. Това е лично по мое настояване и се радвам, че Патриотите го приеха. Програмата, начинът, механизмът, по който ще действа правителството", изброи Борисов обсъжданите на разговорите между партията му и Патриотите теми. "Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат. Затова тях последни. Даже им казах - най-добре на 3 май", каза още Борисов.

Вижте още подробности за консултацията на президента с представители на парламентарната група на ГЕРБ
 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и президентът Румен Радев се здрависват в присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултацията на държавния глава с представители на партията.
БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ отказа да отговори на въпросите на медиите след края на консултациите.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Вчера депутатът Владислав Горанов, който е част от преговорния екип на ГЕРБ за разговорите с Патриотите, също подчерта, че имена на министри не са обсъждани. Той обаче каза, че в кабинета "Борисов 3" ще има четирима вицепремиери, а структурата и портфейлите на министерствата ще преповтарят тези от предишното правителство, ръководено от лидера на ГЕРБ.

Ще има механизъм за номиниране и отзоваване на министри в кабинета "Борисов 3"

Стана ясно също така, че формациите партньори в управлението ще се подпишат под механизъм за номиниране и отзоваване на министри.