/ БГНЕС
Президентът Румен Радев очаква да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ, в четвъртък - 27 април. Това каза държавният глава в отговор на въпрос.
 
Радев допълни, че на консултациите с ГЕРБ днес ще уточнят датата за връчването на мандата. Днес, със срещи с БСП и ГЕРБ, завършват консултациите на президента с парламентарните групи.
 
БСП и ГЕРБ на консултации при президента Радев

В отговор на въпрос президентът Радев изрази надежда новото правителство да изкара пълен мандат като посочи, че това зависи изключително от неговата работа и от организацията на работата в парламента. Държавният глава каза още, че за всички конструктивни предложения, идеи и програми на новото правителство, кабинетът може да разчита на неговата подкрепа.
 
"България не търси в никакъв случай проблеми с Турция. Напротив, многократно заявих - българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция", коментира Радев днешно интервю на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.
 
Посланик Гьокче: Турция не се намесва във вътрешните работи на България

Държавният глава заяви, че добросъседството се базира на важни принципи - равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение и апелира да се изхожда от тях.
 
Президентът Радев каза още, че България не е страната, която, в лицето на българското държавно ръководство дава съвети в Турция как и за кого да се гласува, както и че българският президент е нямало никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация - това е станало, когато турският президент си позволи да извърши коментар по отношение състоянието на демокрацията и на човешките права в България.
 
Радев заяви, че България държи да развива с Турция отношения в дух на добросъседство и сътрудничество, но страната ни няма да допусне влияние върху нашите вътрешни дела и това трябва да бъде категорично ясно.
 
Има смущаващи факти около граничната ограда с Турция, смята Радев

В отговор на въпрос за оградата по българо-турската граница, президентът Радев коментира, че това е ангажимент на експерти и ще им бъде дадена възможност те да оценят всички факти около оградата, така че, да няма съмнение как са похарчени нашите пари. "По казуса също и парламентът може да помогне. Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим по какъв начин и в какъв формат, тази информация ще бъде проверена надлежно", посочи още Радев на въпрос.
БТА