/ БГНЕС
БСП остава опозицията в новия парламент, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова след консултации при президента Румен Радев.
 
От БСП са потвърдили, че ще бъдат алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти, ако те съставят правителство.
 
Нинова каза, че от БСП ще внесат предложения за промени в закони или нови закони, които изцяло изпълняват предизборните им ангажименти. От левицата оценяват програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти, като сред примерите за това Нинова посочи намерението за минимална пенсия от 300 лв. и за ръст на доходите.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

По думите й бедността и демографската криза са основните теми, по които трябва да се търси решение. 
 

БГНЕС


Нинова е предложила по тези теми Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС),  за да се потърси национално съгласие. По думите на Нинова президентът е приел предложението за свикване на КСНС по тези теми, но той ще прецени кога и как да го направи.

Корнелия Нинова каза, че за БСП по вътрешни теми трябва да се търси национално съгласие за демографската катастрофа и обедняването на българските граждани. По външни теми от БСП са потвърдили позицията си, че ще търсят национално съгласие за националната сигурност и за българското председателство на ЕС.

БГНЕС


По-рано днес президентът Радев заяви, че очаква да връчи мандата на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ, на 27 април, като посочи, че точната дата ще бъде уточнена на срещата с представителите на партията днес.