Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев ще продължи във вторник консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. Вчера той се срещна с представители на Воля, ДПС и Обединените патриоти, а днес са срещите на държавния глава с БСП и ГЕРБ. По Конституция консултациите на президента с партиите в Народното събрание предшестват връчването на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена формация. При откриването на 44-ото Народно събрание на 19 април Радев обяви, че ще връчи проучвателния мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ тази седмица.
 
Радев ще проведе консултация с представителите на парламентарната група на "БСП за България" от 13.30 часа. В първия ден на новия парламент лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви от името на партията, че столетницата ще е в опозиция. Тя открои въпроси, по които трябва да се търси национално съгласие, сред които решения за демографската криза, както и темата за българското председателство на Евросъюза.

Нинова: Не успяхме да спечелим изборите, но състезанието не е приключило

Този парламент и това мнозинство няма да изкарат 4-годишен мандат, вещае БСП

Соцлидерката нееднократно прогнозира, че 44-ото Народно събрание няма да изкара пълен мандат.
 
Борисов: Никога няма да наруша първи добрия тон

Президентът Радев ще проведе консултация с ГЕРБ от 15.00 часа във вторник. В Народното събрание от партията направиха заявка за пълен управленски мандат.

ГЕРБ влиза в 44-ото НС със заявка за пълен мандат

До ден-два се очаква да е готова беловата на коалиционното споразумение на ГЕРБ с Обединените патриоти.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Двете партии вече набелязаха приоритети, по които ще работят, като хоризонтът на управленската им програма е до 2021 година.
 
Цветанов: Реалистично е до 4 май да има правителство

Представители на най-голямата политическа сила в парламента заявиха, че третото правителство с премиер Бойко Борисов ще стане ясно на 4 май. От ГЕРБ и Патриотите са категорични, че все още не са говорили за персоналния състав на новия кабинет.

В кабинета "Борисов" 3 ще има четирима вицепремиери

Знае се обаче, че в него заместниците на министър-председателя ще са четирима, а структурата на Министерския съвет от гледна точка на портфейли ще е същата като в кабинета "Борисов 2".
 
Президентът призова партиите да се концентрират върху обществените проблеми (Обзор)

В понеделник президентът Румен Радев проведе консултации с Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ. Политическите сили трябва да се съсредоточат върху решаването на обществените проблеми, е призовал държавният глава по време на консултациите с трите парламентарно представени партии. Той е подчертал, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни. Освен това според него провеждането на нови парламентарни избори би повлияло негативно на страната.
 
Очаква се до края на седмицата президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.