Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларацията на парламентарната група на първото заседание на 44-ото НС
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларацията на парламентарната група на първото заседание на 44-ото НС / БГНЕС
ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен управленски мандат, заяви Цветан Цветанов от името на ПГ на ГЕРБ при откриването на 44-то Народно събрание днес.
 
За нас управлението не е самоцел, това означава, че ние получаваме силна управленска енергия само от успехите и развитието на държавата. При управленска формула, която води до застой, не е обществено приемливо да се управлява напук и на всяка цена, каквито примери помним в управленията на БСП и ДПС, посочи Цветанов. Той допълни, че управлението е синоним на развитие и просперитет, а не на безскрупулно задържане на властта.
 
Нинова: Не успяхме да спечелим изборите, но състезанието не е приключило

Цветанов отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България. По време на кампанията заявихме, че няма да обещаваме нищо, което не можем да изпълним. Не искаме да правим политики, които да се харесат само заради популистки заряд, коментира той и посочи, че хората са избрали рационален управленски модел.
 
Той изрази надежда коалиционната формула да доведе до политическо съгласие по националните приоритети. ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на партийни и вътрешнокоалиционни интриги, каза Цветанов. Той заяви, че очаква в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет и подобна порочна практика да остане само лош пример от миналото. Ние вече работихме в условията на вътрешна и външна опозиция и трупахме негативи, в това число и чуждите. В резултат поради крайна необходимост, а не заради каприз или политически егоизъм, избрахме варианта да отидем на нови избори пред това да продължим да управляваме с цената на неприемливи компромиси. Направихме нелек избор и платихме цената за този избор, но в крайна сметка отново спечелихме вота на избирателите, припомни той.
 
Карадайъ: Не може да говориш за демокрация като ограничаваш права

По думите на Цветанов последните социологически изследвания показват, че близо половината българи очакват следващото управление да е дясноцентристко. Изборната ни победа следователно е свързана с масови очаквания именно около ГЕРБ да се консолидира бъдещото управление на страната, посочи той.
 
Цветанов заяви, че управленската програма на ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България.
 
ГЕРБ е наясно, че поема своя нов управленски мандат в усложняваща се и дори взривоопасна международна обстановка, когато е необходима органична връзка между външнополитическа управленска компетентност, международна легитимност на властта у нас и безпощадна яснота по националните приоритети, отбеляза той и добави, че е нужен не само политически, но и обществен консенсус по тези приоритети.
Политическият профил на ГЕРБ е отдавна добре познат в страната, Европа и по света и това е гаранцията, че крайни форми на национализъм, каквито се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати, добави той.
 
Цветанов каза, че в парламента ГЕРБ ще работи със съзнанието, че за кратко време българите очакват реални резултати в редица области - продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет.
 
Симеонов: Ще продължим политиката за сближаване на минималната пенсия с прага на бедност

ПГ на ГЕРБ гледа на референдумите като на работещ демократичен механизъм за обратна връзка по най-важните и актуални теми. Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, произведен едновременно с президентските избори в края на 2016 г., декларира Цветанов
 
ГЕРБ се ангажира с последователно прилагане и контрол на приетите политически действия и произтичащите от тях решения за промени в изборното законодателство на страната. Ние сме категорично против идеите на президента за промени в изборното законодателство, противоречащи на Конституцията и ограничаващи изконните права и свободи, гарантирани на българите от върховния закон на държавата ни, заяви той.
Националната ни сигурност няма алтернатива и няма цена, която да е висока, когато става дума за опазване на границите, собствеността и живота на българите, коментира още Цветан Цветанов и посочи, че от ГЕРБ поставят като приоритети законодателните инициативи, произтичащи от нуждите на националната ни сигурност. Ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция, каза още той.
 
Марешки призова да се сформира стабилно правителство

Цветанов изрази желанието на ПГ на ГЕРБ да работи в 44-то Народно събрание в условията на добронамереност, непредубеденост и в диалог с останалите партии.
БТА