Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ / БГНЕС
Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на първото заседание на 44-то Народно събрание днес.
 
Той припомни, че тезата за обединение е била в основата на предизборната кампания на ДПС и посланията са били за обединителен патриотизъм.
 
Нашите послания са отговор на явните изисквания на геополитиката, посочи Карадайъ. Той отбеляза, че ДПС нееднократно е предупреждавало, че разделението на обществото и езикът на омразата не могат да водят до развитие.
 
ГЕРБ влиза в 44-ото НС със заявка за пълен мандат

Не можем и няма да подкрепим каквото и да е присъствие на крайни национализми в управлението, защото ни отдалечава от модерния парламентаризъм и демокрация, отклонява ни от евроатлантическия курс на страната, декларира Карадайъ. Най-голямата политическа сила е длъжна да прояви отговорност и воля и да предложи програма за развитие на страната, за успешно председателство на ЕС, за най-неотложните реформи, заяви той.
 
Председателят на ДПС посочи необходимостта от ясно формулиране на онези национални приоритети, които са условие за нашето бъдещо общо развитие, да се осъзнае силата на обединението и необходимостта от него, да се изоставят партийните сметки.
 
Нинова: Не успяхме да спечелим изборите, но състезанието не е приключило

Той призова за модел за създаване на мнозинство на ценностна основа, който да гарантира сигурност и стабилност на страната, засилване на позициите на страната във външната политика, за достойно място в евроатлантическите структури, в които членува България.
 
Не може да говориш за демокрация като ограничаваш права, не може да апелираш за европейско развитие като загърбваш европейски ценности, посочи председателят на ДПС.
 
Симеонов: Ще продължим политиката за сближаване на минималната пенсия с прага на бедност

Дано да няма повод за нашите предупреждения за разединение и омраза, коментира Карадайъ. Нека се освободим от това политическо наследство, да го обявим за вредно за страната днес и в бъдеще, апелира той. По думите му разделението в обществото и езикът на омразата не могат да водят до развитие.
 

Марешки призова да се сформира стабилно правителство

Той отбеляза, че когато се поема власт, се поема и отговорност. В условията на демокрация политиците носят отговорността, и те не могат да се крият зад общи фрази за решения на народа, за решения на референдуми, посочи той.
 
Карадайъ честити на всички християни Възкресение Христово и пожела здраве, мир и благоденствие. Той заяви, че чистата вяра може да е в основата на мира, независимо че в последно време е повод за разделение и войни.
 
БТА