Бойко Борисов инспектира строежа на "Струма"
Бойко Борисов инспектира строежа на "Струма" / БГНЕС
„Мариците“ са тема за поне 5-6 години работа по тях
Има вода в пещерите за Перник, обяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. По думите му от 1952-1953 г. не са сменяни водопроводните тръби. Предстои полагането на 80 км тръби.

Премиерът благодари на старозагорското "В и К" дружество, чиито специалисти сега помагат в Перник. Той подчерта, че всички виновни ще понесат отговорност. Бойко Борисов припомни, че има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли.

Борисов на крак в Перник, където трети ден екипи обследват течовете на вода (ВИДЕО)

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изрази благодарност, че правителството е осигурило 1 млн.лева, с които са подменени водопроводните тръби от местността "Бешбунар" и сега градът получава безплатно вода.

В контекста на "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

Борисов каза, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. "Това е нещо, което касае енергосистемата - 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15 000 - 20 000 души работят, сиреч, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той.

Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.

Удължават бедственото положение в Перник с месец

През новата година предстои изграждането на най-големия тунел в България - "Железница". За строителството ще се конкурират български компании и една австрийска фирма.

Борисов за тунел „Железница“: Съоръжение, което ще е от полза за 100 г. (ВИДЕО/СНИМКИ)

Преди Новата 2020 година Бойко Борисов благодари на българите, които работят, за да осигурят стабилност за държавата, благодари и на колегите си в правителството. Той изрази неудовлетворение от "умишлено налаган скептицизъм". Мотото за следващата година на премиера ще бъде: Работа и стабилност.
БТА, БГНЕС