Бойко Борисов Томислав Дончев
Бойко Борисов Томислав Дончев / Министерски съвет
"На практика правим нова водопроводна система в движение", заяви премиерът
Премиерът Бойко Борисов е в Перник, за да следи обследването за загуби на вода в общината. Това става ясно от видеовръзка на профила му в социалната мрежа Facebook.

Министър-председателят е придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и от министъра на икономиката Емил Караниколов. На мястото е и областният управител на Перник Емил Костадинов, според когото проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година.



По думите на Караниколов, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура. По този начин ще се отчитат оттоците и притоците на язовир "Студена". „Проблемът с инфраструктурата е трагичен“, посочва той.

Втори ден се обследват течовете на вода в района на завод „Стомана“ в Перник

Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора са на мястото, които подпомагат процеса, тъй като ресурсът на местното дружество не достига. Очакват се и експерти от "Софийска вода" също да пристигнат по-късно.

Обследва се мрежата по Клон 2, става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят около 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят къде са предполагаемите течове. Само за един месец са станали със 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

"На практика правим нова водопроводна система в движение", заяви премиерът.

Питейна вода за жителите на Перник е осигурена, изпратени са два тира с минерална вода, както и водоноски. Премиерът Борисов разпореди също максимално да се ускори работата и по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3,2 млн.лв.

Борисов също така разпореди на директора на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски да възложи проверка на икономическа полиция във връзка с кризата с водата в Перник, съобщиха от правителствения пресцентър.