Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Премиерът провери с зам.-министъра Нанков пътьом и ремонтирания мост на АМ „Струма“, повреден от пожар
Премиерът Бойко Борисов инспектира моста на АМ "Струма" край Дупница, който беше увреден от пожар през лятото, причинен от неправомерно складирани отпадъци в импровизирано депо. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано, след като на трети декември отново е пуснат за движение. Това стана след като бе в Перник, където трети ден експерти обследват критични течове на вода в участък, където няма крайни потребители. После обиколката му продължи при новостроящия се тунел "Железница" на АМ "Струма".


 
На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението край Дупница, нанесе конструктивни повреди. Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние.





Ремонтирахме го аварийно, след като се повредиха колоните и носещите греди на моста. За 2 месеца приключиха ремонтните дейности, които струваха над милион лева, каза зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който придружаваше Борисов.

Борисов на крак в Перник, където трети ден екипи обследват течовете на вода (ВИДЕО)
 
Двамата  огледаха и строежа на "Струма". Тук ще е най-дългият тунел, строен в България, обясни Нанков.

Там беше и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който заяви, че мнозинството в Европейския парламент е дало "зелена светлина" за изграждането на тунела, тъй като сега пътната отсечка е сред най-смъртоносните в страната.
 

Бойко Борисов и евродепутата Андрей Новаков
БГНЕС






 

БГНЕС

„Уникално съоръжение и строителство, извършвано от български фирми, прокопават по 8 метра на ден, да им е честита Коледа, работят денонощно”, каза премиерът при посещението на тунела от страната на град Симитли.

Тунелът ще е готов през 2004 г., така премиерът отговори на репортерските въпроси, кога ще е готов, като визира, че автомагистралата за Гърция трябваше да бъде готова за Олимпийските игри през 2004 г.

„Аз ще оставя на българите съоръжение, което ще им е от полза за 100 години напред, да му се радват, да е полезно за бизнеса”, каза Борисов.

Ако трябва магистралата през дефилето и на въжета ще я сложим, вижте тук как се строи, така че оставям и на другите, да похарчат 2-3 милиарда и проявят малко въображение”, каза премиерът.

Премиерът пристигна в края на откритата преди 3 месеца отсечка от автомагистралата, заобикаляща Благоевград към 11.10 ч. Пое по новостроящото се трасе, погледна отвисоко към прокопаваните тръби на тунел „Железница” откъм Благоевград, започнало преди 10-на дни.

След това Борисов мина с джипа си по понтонния мост над р. Струма и продължи към Симитли, където отсечката вече е с положен асфалт. Пътьом, без да слиза от джипа, премиерът разговаря с работници.

„Говорих с един строител-герой на социалистическия труд, работил е в Коми, но още има пари да взема”, каза премиера след като слезе от джипа, за да инспектира дясната тръба на тунел „Железница”.

 

Бойко Борисов инспектира строежа на "Струма"
БГНЕС