Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол
Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол
52890
Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол
  • Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол

Повече пари от държавата за футболните клубове, които имат детско-юношески школи, обеща премиерът Бойко Борисов. Според него поне по четири, пет футболисти от тях трябва да бъдат включвани в основните състави на отборите. Така, по думите на министър-председателя, ще се подобри нивото на родния ни футбол. Предложения за това как той да възвърне атрактивността си от преди години Борисов очаква от ръководството на Българския футболен съюз.

Този следобед премиерът откри обновения Национален тенис център в столицата. 1 млн. лева са вложени в реновирането му. На кортовете на центъра ще тренират най-добрите ни тенисисти, ще се провеждат наши и международни турнири.

Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол
netinfo

След церемонията Бойко Борисов обясни: „От октомври, след като влезе сега новият закон за тотото, ще започнат да се акумулират средства. Искам да ми се даде не само програма, но и план-сметка. Ще даваме тези пари само за клубовете, които имат детско-юношески футбол. Колкото деца - толкова пари. Колкото бази - толкова пари. След като самички не искат, а всички протестират срещу нивото и качеството на футбола, ние индиректно, без по никакъв начин да се намесваме в политиката на футбола, с осигуряването на средства, ще ги принудим да се реорганизират”.

За нивото на родния футбол министър-председателят каза: „Искам футболния съюз, футболните хора да предложат варианти за това как футболът да стане толкова атрактивен, както беше преди години - да са пълни стадионите, да има много състезания на тези съоръжения, поне 30 сериозни мача. В момента, в който ми предложат такъв вариант, четири стадиона имаме готовност да започнем, включително и национален. Но да започна да правя национален стадион за десет мача или 15, които на няколко години да се играят там и да присъстват по три, четири хиляди, това са пари на данъкоплатеца - няма да го направя!”

На въпрос за строителството на база за националния отбор Борисов отговори: „Ние сме готови с документите, но има ли смисъл? Вместо тези пари, плюс тези, които ние сме готови веднага да вложим, с тях да се направи срещу спортната зала на четвърти километър, едно съоръжение за около 20-30 000 души и то да е и като база на националния отбор. Защо да правим такива разхищения всеки клуб да има своя база след като те нямат пари да я поддържат дори. Ако минете сега по софийските грандове - даже не са боядисани стадионите. За 20 години не са намерили пари боя да сложат, камо ли за нещо повече”.

Борисов чака идеи за вдигане нивото на родния футбол
netinfo

На днешната церемония присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, президентът на Международната тенис федерация Франческо Ричи Бити и други официални гости.