България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия
България става 34-ата страна, член на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалната церемония по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която се проведе онлайн. 

В рамките на церемонията приветствия по случай членството на България в АЯЕ направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

„България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, добави премиерът Бойко Борисов. Той благодари за добрите думи и отличната оценка към страната ни за стриктно спазване на правилата за ядрената енергетика.

След приемането на България в чакалнята на Еврозоната, страната ни има също повод за празник, допълни премиерът Бойко Борисов. 

Приемането на България като равноправен член на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според министър Петкова това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите й ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия.

"България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия", е заяви още Теменужка Петкова.

Поздравления за всички, които направиха възможна тази историческа стъпка, но най-вече за министър-председателя Бойко Борисов и за екипа на Агенцията за ядрена енергия. Днес е много важен ден не само за България и цялото семейство на АЯЕ, но също и за ОИСР. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването й към Агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси.

Бойко Борисов Теменужка Петкова
Правителствена информационна служба

БТА