/ БГНЕС, архив
Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са отличени с годишната награда на фондация "Искам бебе" - "Ангели на благодарността" за изпълненото обещание за осигуряване на финансиране за ин витро процедури за нуждаещи се пациенти и за замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени.
 
Владислав Горанов получи своето отличие на церемония в Народното събрание. "Приемам наградата с огромен респект към вашата кауза и с разбирането, че тя няма как да е за финансовия министър, наградата е за цялото общество", посочи той.
 
Може ли да бъде направена инвитро процедура при починал съпруг?

Отличието на премиера ще бъде връчено в сряда на среща с фондация "Искам бебе". Сред останалите наградени са зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметовете на Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново.
 
Зам.-министърът Бойко Пенков отбеляза, че миналата година са одобрени близо 4000 заявления за репродуктивна помощ и са родени 906 бебета. Девет години държавният фонд за ин витро работи по тази надпартийна национална кауза и вече имаме родени 7000 деца, каза директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева.
 
И онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури

Кметът Йорданка Фандъков посочи, че наградата е за всички, защото донорската програма на Столичната община се финансира с обществени средства, за което има политически консенсус в Столичния общински съвет. С тези средства се финансират ин витро процедури с донорски яйцеклетки, обясни тя. Фандъкова посочи, че до момента са кандидатствали 70 двойки, от които са одобрени 64 и вече има девет родени бебета. Тя обаче отбеляза, че срещат проблем с даряването на яйцеклетки.
 
Държавата ще финансира повече инвитро опити

От Фондация "Искам бебе" благодариха за помощта на държавата и на общините за хората с репродуктивни проблеми и за това да се раждат повече деца в България. От организацията отбелязаха, че всеки шести европеец страда от репродуктивни проблеми и има нужда от подкрепа.