Близо 300 млекопроизводители излязоха на протест
Близо 300 млекопроизводители излязоха на протест / netinfo

Близо 300 млекопроизводители от страната се събраха на протест пред „Александър Невски” в 12 часа. След около два часа те се присъединиха към митинга на опозицията. Протестиращите поискаха оставките на министъра на земеделието Нихат Кабил и на директора на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. Според Адриан Цаконски, фермер от Врачанско, в понеделник четирима млекопроизводители са били "принудени" да подпишат споразумение с Министерството на земеделието за прекратяване на протестите, но не са се съгласили.

Протестът на млекопроизводителите беше съпроводен не толкова с викове за оставка, колкото с музика на оркестър от Велико Търново, веещи се знамена и с българско хоро.

Вчера млекопроизводителите категорично заявиха, че няма да се включват в протеста срещу правителството. Днес те не бяха така единни в мненията си.

Част от събралите се, които не искаха протестите им да се политизират, не се присъединиха към протеста срещу управляващите. Друга част се включиха към митинга срещу правителството. Ето какво каза за Дарик един от протестиращите: Ние сме срещу министър Кабил, искаме смяната на министъра. Предполагам, че и другите ще ни подкрепят”.

Парадокс имаше и в твърденията на млекарите дали протестът им е политически обвързан. Докато първоначално фермерите отхвърляха подобни тези, днес всички в един глас запяха „Ето, Бойко пак пристига”.

Кметът на София Бойко Борисов не дойде, въпреки че млекопроизводители го превърнаха в главен герой на своята песен.

Земеделците обещаха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестите ще продължат.