Близнашки: Президентът рискува да стане за смях, ако сезира КС за главния прокурор (ВИДЕО)

"Румен Радев рискува да стане за смях, ако сезира КС за главния прокурор. Това би било огромна политическа грешка", коментира в предаването "Неделята на NOVA" бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки.

За Близнашки и това, че Радев върна за прегласуване кандидатурата на Иван Гешев във ВСС представлява "груба политическа грешка".

Иван Гешев: Сигурен съм, че президентът ще спази закона


"КС тълкува не закона, а Конституцията. Радев не може да вземе друго решение, освен да последва досегашната практика", допълни юристът. "Последната дума, спрямо нашата Конституция, е на ВСС. Радев би нарушил Конституцията и би било висше държавно престъпление (наред с държавната измяна). Конституцията е пределно ясна - няма какво да се пита КС", натърти проф. Близнашки.

Той коментира и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев, като подчерта, че подкрепя концепцията му за справянето с престъпността.

"Иван Гешев ще има на разположение 7 години да се докаже. Концепцията му е прагматична, насочена към актуалните проблеми за организираната престъпност и изобщо, организираните форми на нарушаване на правото. Ориентира се правилно - не натрапваше къде е мястото на прокуратурата в държавата и съдебната власт. Надеждата е, че той ще се заеме с работа, а няма да се занимава с критиките на някои магистрати, които чухме", даде оценката си за новия главен прокурор проф. Близнашки.

Близнашки намери за абсурдна ситуацията с протестите срещу Гешев с довода, че това е избор на самата съдебна система, а не на гражданите.

"Протестира се срещу правителството, което е излъчено чрез избора на гражданите. Легитимно е да искаш оставката на кабинета, но нелегитимно е да атакуваш институцията на държавното обвинение и избора на главен прокурор", категоричен е конституционалистът.
NOVA