"Румен Радев рискува да стане за смях, ако сезира КС за главния прокурор. Това би било огромна политическа грешка", коментира в предаването "Неделята на NOVA" бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки.

За Близнашки и това, че Радев върна за прегласуване кандидатурата на Иван Гешев във ВСС представлява "груба политическа грешка".

Иван Гешев: Сигурен съм, че президентът ще спази закона


"КС тълкува не закона, а Конституцията. Радев не може да вземе друго решение, освен да последва досегашната практика", допълни юристът. "Последната дума, спрямо нашата Конституция, е на ВСС. Радев би нарушил Конституцията и би било висше държавно престъпление (наред с държавната измяна). Конституцията е пределно ясна - няма какво да се пита КС", натърти проф. Близнашки.

Той коментира и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев, като подчерта, че подкрепя концепцията му за справянето с престъпността.

"Иван Гешев ще има на разположение 7 години да се докаже. Концепцията му е прагматична, насочена към актуалните проблеми за организираната престъпност и изобщо, организираните форми на нарушаване на правото. Ориентира се правилно - не натрапваше къде е мястото на прокуратурата в държавата и съдебната власт. Надеждата е, че той ще се заеме с работа, а няма да се занимава с критиките на някои магистрати, които чухме", даде оценката си за новия главен прокурор проф. Близнашки.

Близнашки намери за абсурдна ситуацията с протестите срещу Гешев с довода, че това е избор на самата съдебна система, а не на гражданите.

"Протестира се срещу правителството, което е излъчено чрез избора на гражданите. Легитимно е да искаш оставката на кабинета, но нелегитимно е да атакуваш институцията на държавното обвинение и избора на главен прокурор", категоричен е конституционалистът.
NOVA