Иван Гешев и Сотир Цацаров
Иван Гешев и Сотир Цацаров / БГНЕС
Безпрецедентният политически натиск е видим, смята той
Сигурен съм, че президентът ще спази закона, заяви повторно избраният кандидат за главен прокурор Иван Гешев след днешното заседание на Пленума на ВСС.

С убедително мнозинство кадровиците отново одобриха кандидатурата му, а сега законът задължава президента Румен Радев да издаде указ за назначаването му. За това обаче няма предвиден срок. За такъв, според правосъдния министър Данаил Кирилов, се приема от 3 до 7 дни.

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)

Днешното заседание отново бе белязано от протести „за“ и „против“ пред сградата на ВСС. „Безпрецедентният политически натиск е видим“, заяви Гешев след приключване на процедурата. Попитан откъде идва той, кандидатът за главен прокурор отговори: „Имам предвид, че една партия, без да споменавам името ѝ, си прекъсна кампанията, за да се фокусира върху моя избор“. За всички присъстващи обаче стана ясно, че визира „Демократична България“.

След два часа спорове: ВСС реши да прегласува кандидатурата на Иван Гешев

Според Иван Гешев процедурата по избора му е била напълно прозрачна, за което се пошегува, че страната ни може да кандидатства за рекордите на „Гинес“ заради дългите дебати при двете гласувания във ВСС. „Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и процедурата. Интересуват се от едно – да провалят процедурата и кандидата“, смята той.

Пак плашат с бомби ВСС, докато обсъжда указа за Иван Гешев

Иван Гешев обвини трима от четиримата членове на Пленума – Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева, които днес се обявиха срещу кандидатурата му за ръководител на държавното обвинения, изтъквайки различни аргументи, че по-скоро са имали политически, а не правни доводи за това.

Иван Гешев: Изборът ми е професионален, а не политически

Гешев отрече да е имало заплаха в думите му към Атанаска Дишева, че от нея би станало „блестящ общински съветник“, за което тя се оплака по време на днешните дебати. „Подозирам, че ако бях ѝ казал „добър ден“, пак щеше да види заплаха“, каза той.

Самата Дишева пък предели резултата от Пленума като предрешен. Тя коментира и „заплахата“, която, както тя сама твърди, е получила от новоизбрания главен прокурор. „Никога не съм заявявала, че желая да напусна работата си като съдия, нито да напусна ВСС. И днес, без конкретна причина, Гешев заяви, че от мен ще стане „прекрасен общински съветник“, заяви магистратката. Според нея това би могло да се разбира като препратка към Методи Лалов, който напусна съдебната система и бе избран в местния парламент на София от „Демократична България“. Тя не назова директно името му, но го определи като „съдия, който не мълчеше“. Дишева опроверга информацията, че мъжът ѝ е член на партията на Христо Иванов - бил такъв само за четири месеца.

Цацаров: Нека не спекулираме, че указът на президента има мотиви

От своя страна настоящият главен прокурор Сотир Цацаров отново не отговори конкретно какви са професионалните му планове след края на мандата.

"Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, ще го разберете по официален път или те ще бъдат обявени от мен", отсече главният прокурор.