Близки приятели и почерненото семейство на Иво и Яна, които бяха жестоко убити през лятото в Лозен, излязоха на протест с искане на доживотна присъда без право на замяна за извършителя на тежкото престъпление.

За да покажат категоричността на исканията си, хората блокираха кръговото движение на входа на най-голямото село в областта.

Дора Георгиева, майката на 27-годишния Иво, каза, че иска справедлив процес и доживотна присъда без право на замяна за извършителя. "След първото убийство той е пуснат. Ние дори не вярваме, че ще има и справедлив процес за още две убийства", каза тя.

Почернената майка със сълзи в очите заяви, че мъката от загубата на сина й ще остане за цял живот.

"Това е. Няма го детето ми. Най-прекрасното дете. Прякорът му беше Смайли. Усмихнат непрекъснато. Добър и на всеки да услужи", каза още тя.

Съученици, приятели и познати на Яна и Иво също се включиха в протеста. Младите хора донесоха транспаранти, с които призоваха: "Справедливост за Иво и Яна!", "Искаме доживотен затвор за убиеца Чавдар!", "Колко души трябва да убиеш за доживотен затвор?".

Обвиняемият Чавдар Бояджиев, направил пълни самопризнания за убийството на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво от Лозен, през 2022 година е бил освободен с мярка „подписка“ по дело за убийство на 22-годишна жена по непредпазливост. В момента мъжът е за постоянно под стража за убийството на младежите от Лозен.

"Събрали сме се днес тук за по-доброто на самата държава. Искаме справедлива присъда за този човек, понеже е съкрушително нещо такова да се случи в такова населено място като нашето", каза Никола Асенов.

Момчето разказа, че всички от тук присъстващите младежи са познавали Иво и Яна. "Излизали сме. Познавали сме се. И двамата са млади хора. С момичето сме учили заедно. Никой не заслужава такова нещо. Какъвто и да си, не го заслужаваш. Тук сме, за да издействаме нещо, да постигнем нещо. Това е нашата цел", подчерта Никола Асенов.

Той уточни, че не е познавал Чавдар Бояджиев лично, но са се засичали. "Като човек сме го виждали. Но сме стоели надалеч от него, защото го знаем що за човек е", обясни момчето.
БГНЕС