Бизнесът излезе на национален протест срещу нововъведените COVID ограничения и по думите им "неадекватните мерки на служебното правителство". Според представителите на бранша сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити.

Заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров заяви пред журналисти, че браншът е на колене. "Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност", заяви той.

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане на "зеления сертификат" да се въведе стимулираща мярка "60 на 40" без оглед спада на оборота и стъпаловидна - от десет до пет процента компенсация от оборотите, за да се покрият присъщите разходи, които вече са 300 процента заради повишаването на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лева, вече плаща около 5000 лева, допълни Димитров и подчерта, че браншът е за здравния сертификат, но е против начина на въвеждането му - "от днес за утре", без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

протест бизнес
Георги Димитров

протест София бизнес
Георги Димитров

Протестът в София започна на Орлов мост. Хиляди недоволни се събраха, излязоха на пътя и за кратко блокираха движението в района. След това шествието се отправи към парламента, като последователно бе блокирано движението пред Софийския университет и пред Народното събрание. Хората стигнаха и до Министерския съвет, а в триъгълника на властта се чуха освирквания. Шествието завърши пред Здравното министерство, където освиркванията продължиха и вече се чуха призиви за оставка. "Къде си, Кацаров? Защо се криеш от нас? Нали мерките са за наше добро", питаха протестиращите. 

протест бизнес
Георги Димитров

протест бизнес
Георги Димитров

протест бизнес
Георги Димитров

протест София бизнес
Георги Димитров

протест София бизнес
Георги Димитров

В националното недоволство се включиха и други градове от страната. 

Варна

Стотици варненци излязоха на протест и се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града. Сред протестиращите бяха представители на бизнеса, както и персонал на заведения в града. Недоволните скандираха "Долу мерките", а музиката от "Стената" на Пинк Флойд огласяше протеста.

Бизнесът не иска локдаун, заяви пред множеството зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Той допълни, че единственият вариант заведенията да работят е зеленият сертификат, но той трябва да бъде променен. По думите му в днешния протест се включват представители на над 400 заведения в града, което е повече от 80 на сто от този бизнес във Варна. Сотиров допълни, че сред исканията е да се признават тестовете за антитела, както е в Австрия и Швейцария, както и изискването за зелен сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация, да няма дискриминация, както е в момента. Според него това е единственият начин да страната да мине през четвъртата вълна без да влиза в локдаун.

протест Бургас бизнес
БГНЕС

Бургас

Стотици собственици на заведения и техни служители, представители на фитнес и търговски центрове, на сватбени агенции се събраха на протест пред сградата Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Те носеха плакати с надписи "Всички заедно за: здраве, работа, бъдеще, сигурност", "Искаме да работим", "Равенство за бизнеса".

Според ресторантьори трябва незабавно да се отмени зеленият сертификат, тъй като това изискване е опразнило заведенията им, а бизнесът е пред ръба на фалита.

Протестиращите блокираха движението по булеварда "Христо Ботев" и се отправиха към сградата на Областната управа. В момента там заседава Областният кризисен щаб за борба с COVID-19. Решенията от срещата трябва да бъдат оповестени по-късно днес. Пред сградата на Областната управа протестиращи викаха за оставка на здравния министър. Протестиращите искат и тестовете за антитела да бъдат признати за зелен сертификат.

протест София бизнес
Георги Димитров

Стара Загора

Няколкостотин ресторантьори и хотелиери препълниха площада пред областната администрация на града и тръгнаха на протестно шествие. Те издигнаха лозунги "Искаме бъдеще в България" и "Всички сме равни през закона". Недоволството бе заради противоепидемичните мерки, които ограничават работата на заведенията за хранене и развлечения. Протестиращите скандираха: "Всички заедно за здраве, работа, бъдеще и сигурност".

За издаването на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояваха протестиращите. Представителите на сектора очакват спешно да се разреши казусът на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.
 

Търговище

Протестно шествие премина през възлови улици в града. Представители на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

"Протестираме, защото в момента Министерството на здравеопазването ни отнема правото на труд. Ние не можем да работим, а и държавата не ни компенсира. Това означава, че служителите ни остават без работа. Повечето от тях не искат да живеят в несигурност, търсят си работа в други отрасли, където няма да остават без доходи", каза Елена Ненкова - организатор на протеста и собственик на заведение.

Според протестиращите, които категорично заявиха, че не са против ваксините, целта е да се приеме тестът за антитела като сертификат, за да може хората да се движат свободно. Настояват още бързият тест да бъде достъпен и безплатен за всеки. "Ако ще има зелен сертификат - нека да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес", заявяват протестиращите. По думите им, бизнесът е обречен на фалит и ако не бъдат чути, ще продължат протестните действия.

протест София бизнес
Георги Димитров

Перник и Драгичево

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес от община Перник, заедно със собственици на фитнес зали, блокираха малко след 15.00 ч. движението по пътя Перник - София, като спряха движението на светофара при село Драгичево. Недоволните нямаха разрешение за блокада на пътя, разрешено им бе да протестират в центъра на село Драгичево. Те обаче не спазиха нареждането. Протестиращите заявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият сертификат да важи за всички, включително работещите в държавните и общински администрации.

Според недоволните зеленият сертификат допълнително утежнява финансовото състояние на бизнеса им, който, според тях, заради скъпия ток и липсата на хора е застрашен от фалит. Протестиращите настояха и в зелените сертификати да се признаят наличните антитела, като посочиха като пример Австрия. 

Русе

Хотелиери и ресторантьори организираха протестно шествие в централната част на града. Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града Красимир Иванчев заяви, че исканията са за отсрочка на изискването за зелен сертификат при посещението в заведения.

"Искаме външните градини към заведенията да работят през златната есен, докато хората успеят да се ваксинират. Искаме нашите клиенти да не бъдат плашени с глоба, ако нямат зелен сертификат. Настояваме програмата 60/40 да важи при 20 процента спад на оборота, а не както е сега - при 40 на сто, защото тогава вече ще сме фалирали. Целта е бизнесът да оцелее", обясни Иванчев и допълни, че след въвеждането на изискването за зелен сертификат клиентите в заведенията в Русе са намалели с 80-90 процента.

"В България има около 20 процента ваксинирани, но повечето са над 60-годишна възраст. Нашите клиенти са на възраст между 18 и 60 години", каза още Иванчев.

Участниците в недоволството организираха шествие до сградата на общинската и областна администрации, като затвориха за кратко участък от булевард и възлово кръгово кръстовище. Към протестиращите се присъединиха също граждани и таксиметрови шофьори, недоволни от въведените противоепидемични мерки.

Кюстендил

Над 300 души - ресторантьори, хотелиери, собственици на фитнес зали и спортни центрове, както и много граждани се включиха в протестно шествие в Кюстендил срещу зелените сертификати. Организаторите на протеста считат, че сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

"Целта, която гоним, е обединение на всички бизнеси. В момента сме в ситуация, в която не можем да работим. Ограниченията, които се налагат, не се отнасят за предприятия, администрация, големи магазини, което е нечестно. Протестите ще продължат, но се надяваме да ни чуят. Най-страшното е, че вървим към пълен локдаун", каза собственичката на един от хотелите в града Ангелина Влашка. 

Протестът премина под лозунга "Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!". Издигнати бяха лозунги "20 процента ваксинирани плюс зелен сертификат е равно на фалит", "Да се признаят тестовете за антитела", "Всички сме равни през закона".

В протеста се включиха и много граждани, които бяха застигнати от шествието. Протестът премина от гаровия площад в Кюстендил, през централната пешеходна алея, където са повечето заведения, останали затворени, централния площад "Велбъжд".

протест бизнес
БГНЕС

Плевен

До 90 на сто спаднаха приходите в заведенията в Плевен, след като бе въведен зеленият сертификат. Това заяви Огнян Георгиев, областен координатор на Българската асоциация на заведенията и организатор на протеста, който събра днес в Плевен собственици и служители на ресторанти, кафенета, казина, магазини и фитнеси.

"Ние се борим за хляба си, изправени сме до стената", категоричен бе Георгиев. Той призова антигенните тестове да са наистина безплатни, а не "безплатни срещу 10 лв.". Според него е нужно да се признаят и антителата като вариант за получаване на зелен сертификат.

"В момента сме в ситуация на пълен локдаун, но преди имахме помощ от държавата, а сега не", каза Владислав Монов, управител на най-големия мол в Плевен. Той подчерта, че магазините работят на 100 процента, но заради ограниченията на ден посетителите са по 5 до 10 души.

Протестиращите в Плевен тръгнаха от театъра в шествие по централната пешеходна улица до площад "Възраждане". Там под прозорците на Областна администрация издигнаха плакати с надписи "Свобода", "Искаме да работим" и призоваха за отмяна на ограниченията.  

Ловеч

Пълен локдаун от 1 ноември до началото на декември предлагат собственици на заведения в Ловеч. Предложението бе отправено по време на състоялия се за втори пореден ден протест пред сградата на Областна администрация в Ловеч.

Да изразят своето недоволство от системата за прилагане на зелените сертификати и високите цени на електроенергията за бизнеса излязоха собственици на ресторанти, кафенета и нощни заведения в Ловеч, както и работници и граждани.

Протестът започна и завърши с възрожденски песни.

Хасково

В Хасково протестиращи срещу зелените сертификати зазидаха символично областната администрация. Недоволни пренесоха подготвените близо 80 тухли четворки и изградиха стена на входа на държавната управа. На нея поставиха транспарант с надпис "Щом не сме важни за държавата, и държавата не е важна за нас". Това стана под звуците на хита "Стената" на Пинк Флойд. Зидът остана и след края на протеста.

Той бе организиран от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Представителите на бранша бяха най-многобройни, но към недоволните се включиха и представители на Движение "Българско семейство" и на Съюза на организациите за любителско изкуство. Около 300 души изпълниха централния площад "Свобода".

Не сме против мерките и режима на зеления сертификат, но те трябва да се обявяват и въвеждат в разумни срокове, каза председателят на браншовата структура Стойчо Ганашев. Той поясни, че при 20 на сто имунизирано население зеленият сертификат е абсолютно безполезен. 

протест Велико Търново бизнес
БГНЕС

Велико Търново

В протестното шествие днес се включиха стотици представители на ресторантьорския бранш във Велико Търново. Собственици и служители на заведения и хотели протестират срещу задължителните здравни сертификати и срещу високите цени на електроенергията и горивата. С плакати "Искаме да работим", "Свобода за бизнеса", "Ваксината е личен избор, а не основание за работа", протестиращите тръгнаха от паметника "Майка България" и, ескортирани от органите на реда, преминаха по главната улица на Велико Търново.

Те се спряха пред сградата на енергоразпределителното дружество със скандирания "Мафия!" и призиви за преразглеждане на цените на електроенергията.

След това хората от бранша продължиха своя протест пред сградата на РЗИ и призоваха здравните инспектори да се включат в протеста. Участниците в шествието преминаха през кръговото кръстовище - част от главен път София-Варна.

Имаме две искания - ваксинирането да не бъде задължителен процес, условие за работа, и настояваме - държавата да влезе като регулатор на енергийния пазар, каза Димитър Манолов, който е собственик на ресторанти.

протест София бизнес
Георги Димитров

Казанлък

Стотици протестиращи срещу зелените сертификати се събраха на шествие в Казанлък и блокираха централни кръстовище в града. Към ресторантьорите и хотелиерите се присъединиха и представители на фитнес зали, читалища и театри.

Седем заведения, които доскоро са били хитови за Казанлък, са затворили врати от началото на седмицата. След въвеждането на зеления сертификат заведенията в Казанлък са почти празни, заявяват протестиращите.

Собственик на пъб сподели, че е започнал да демонтира част от прочутото заведение в центъра на града, за която вече не може да плаща наем, дори разпродава маси и столове. Мъжът се е завърнал от Канада преди десетина години и е инвестирал в бизнес, който сега е пред фалит.

Собственици на заведения споделиха, че няма да издържат повече от седмица, две и ще започнат да освобождават персонал, който е дефицит в града от години.

протест бизнес Благоевград
БГНЕС

Благоевград

Стотици представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш в Благоевград блокираха възлови кръстовища в протест срещу изискването за зелен сертификат при посещение в обектите им. От бранша пожелаха да се срещнат с представител на здравната инспекция, но входът на РЗИ се оказа заключен. Това предизвика недоволство и протестът се премести на улица "Братя Миладинови" - зад сградата на РЗИ.

В продължение на близо два часа протестиращи блокираха последователно ключови кръстовища в града, след което се върнаха пред РЗИ с искане някой да изслуша въпросите им. Малко след 17.00 ч. протестиращите отново се насочила към бул. "Св.св. Кирил и Методий", където отново блокираха движението.

Исканията ни са да има равни права за всяка една сфера на дейност, каза пред журналисти заместник-председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите Васил Димитров. По думите му, в тази ситуация е нужна помощ за бизнеса, защото много от заведенията са пред фалит заради ниската посещаемост и изискванията към персонала.

протест бизнес Пловдив
БГНЕС


Пловдив

Многолюден протест срещу въвеждането на зеления сертификат блокира за кратко възловото кръстовище на баня "Старинна" в Пловдив. Протестът бе под наслов "Всички заедно - за здраве, работа, бъдеще и сигурност". Недоволните срещу нововъведените мерки се събраха на кръстовището на баня "Старинна", което остана блокирано за кратко, а след това протестиращите продължиха с шествие по главната улица на Пловдив.

Ние сме тук, защото искаме адекватни мерки за справяне с кризата. В момента наблюдаваме неадекватност от страна на държавата, без да остави буфер за въвеждане на зеления сертификат, без да са осигурени всички антигенни тестове, заяви Павлин Петковски, председател на Българската асоциация на заведенията. Искаме тези тестове да са безплатни, както и пробовземането, и да са масово разпространени на различни места. Искаме да се признаят тестовете за антитела за страната, да се разшири обхватът на зеления сертификат, както и да има буфер от един месец, за да могат хората да си вземат зелените сертификати. Това, което важи за нас - да важи за общинската и държавната администрация, каза още Петковски.

Докато продължи протестът в Пловдив, се наложи маршрутите на 18 автобусни линии да бъдат променени.

протест бизнес
Георги Димитров

протест бизнес
Георги Димитров

протест София бизнес
Георги Димитров

протест София бизнес
Георги Димитров

БТА, БГНЕС, nova.bg