Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява индустрията да продължава да купува природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика. Това е записано в писмо от АОБР до ресорни министри и до председателя на КЕВР във връзка с планираните промени в Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ, чрез които се предвижда евтиният азерски газ да бъде резервиран за потребителите на регулирани цени (топлофикационните дружества).

Работодателите приканват властта в диалогичен режим да бъдат обсъдени всички намерения за промяна на пазарния модел със заинтересованите страни. В противен случай, неизбежно ще се стигне до масови протести във всички законови форми, предупреждават от АОБР.

Росен Христов: На 1 октомври по интерконектора с Гърция ще потекат търговски количества газ

С предвидените изменения на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ се предвижда газът, закупуван от "Булгаргаз" ЕАД на най-ниска цена, да бъде резервиран за потребителите на регулирани цени. Това е директна заявка за кръстосано субсидиране на пазара на природен газ. Такива действия ще повишат необосновано цената за индустрията, категорични са работодателите, които се противопоставят на подобна политика, особено във времена на енергийна криза и неосигурени доставки.

Според работодателите с така предложените изменения, на пазара на газ в страната ще се създадат дефекти, подобни на пазара на електрическа енергия, където, за да се потискат цените за бита, се насочва електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" към регулирания пазар, намалявайки предлагането на свободния пазар и замествайки тази енергия с много по-скъпи източници.

Същата ситуация ще бъде репликирана и на пазара на природен газ, смятат от АОБР и изтъкват, че в резултат на това всички индустриални предприятия, присъединени към газопреносната мрежа, ще бъдат директно или индиректно извадени на спот пазара (ще бъдат принудени да закупуват спотово от борсите или чрез спотово индексирани контракти от търговци). Според АОБР това ще бъде пагубно за производствените предприятия, които няма да могат да си плащат сметките.

Министър Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан

ОТ АОБР напомнят в писмото си, че многократно са изразявали становището, че стремежът за осигуряване на достъпна енергия (електрическа, топлинна и природен газ) за бита е разбираем, но е крайно време социалната политика на държавата да спре да се осъществява през енергийната система. Справянето с енергийната бедност обаче преминава през целенасочени програми за социално подпомагане на нуждаещите се и реализиране на мащабни мерки за повишаване на разполагаемия доход на населението. Тази отговорност и функция на държавата не бива да се прехвърля на пазарните участници, посочват работодателите.

Българската индустрия дълги години субсидираше цените на електроенергията и топлоенергията за бита чрез цена "задължения към обществото" на пазара на електрическа енергия, изтъкват работодателите и допълват, че сега се създават очаквания промишлеността да поеме тази роля и на пазара на природен газ, заплащайки по-високи цени, за сметка на изключването й от достъп до източници на природен газ на конкурентни цени. Дългосрочните договори за доставка са договаряни на държавно равнище и следва ползите от тях да се разпределят равномерно измежду всички пазарни участници, а не да се създават привилегировани групи потребители, категорични са индустриалците.

Ако сега се осъществят намеренията за "разделяне" на функциите на "Булгаргаз" ЕАД (обществена доставка и "свободен" пазар), според АОБР това ще бъде поредната промяна на газовия пазар, извършена по средата на действащи дългосрочни договори и направена без предварително обсъждане със заинтересованите страни. Това ще доведе и до явна неравнопоставеност на икономически оператори от едни и същи индустрии, се казва още в писмото на работодателите.