Петър Илиев
Петър Илиев / БГНЕС
Перспективите пред Националната електрическа компания (НЕК) са много добри - над 30 млн. лв. е печалбата за полугодието. Това каза на пресконференция отстраненият изпълнителен директор на компанията Петър Илиев.
 
Той посочи, че е изкарал НЕК на печалба и добави, че според него компанията може да плаща част от пенсиите на пенсионерите, защото спокойно може да има печалба от 500 - 600 млн.лв. на година.
 
Илиев каза още, че се старае да гарантира снабдяването на населението с електрическа енергия и посочи, че за момента страната не е застрашена по никакъв начин от липса на енергия.
 
Той заяви, че е научил за освобождаването си, докато е бил в отпуск.

Иван Йончев е новият изпълнителен директор на НЕК
 
Илиев отбеляза, че винаги е считал, че е временно на този пост.

Фактът, че са ме сменили значи, че съм неудобен или са недоволни от мен, но никой не ми е казал какво съм сбъркал, каза още Илиев в отговор на репортерски въпрос. Запитан дали решението не е взето под натиск от работодателските организации, той каза, че може и така да е, което е жалко, защото не знае кой в този случай управлява енергетиката.
 
С това, с което не съм съгласен с част от бизнеса, е, че държавните предприятия влияят на борсата, каза още Илиев. Според него просто такива са ни правилата, че с едни 20 мегавата можеш да съсипеш борсата.
 
Той смята, че най-нормалното е НЕК да продава върхова енергия, защото има ВЕЦ-овете, които могат да бъдат активирани веднага.
 
Бившият изпълнителен директор посочи, че е имало опити да му се оказва натиск и от търговци, и от по-висшестоящи, но той не се е поддавал на това и отбеляза, че натискът над него е бил, за да прекрати търгове, които са били изгодни за НЕК.
 
Не съм сигурен дали премиерът е запознат с всичко това, което става в енергетиката, каза Илиев и допълни, че не му е оказван натиск от министър-председателя.