Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич осъществяват засилен контрол в обектите за търговия с храни и обществено хранене, съобщиха от БАБХ.
Проверките ще продължат до 15 септември и са във връзка с летния туристически сезон. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive” и други.
Иззеха огромно количество бисквити, десерти и чипс с изтекъл срок на годност
Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранението им, спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, правилно етикетиране и други. Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти.
Контролът обхваща също осигуряването и спазването на изискванията за висока хигиена при приготвянето и предлагането на храна, наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и други.
В разгара на летния сезон: БАБХ с проверки в обектите за производство и търговия със сладолед
При необходимост Областните дирекции ще извършват и съвместни проверки с други компетентни институции, като регионалните подразделения на РЗИ, КЗП, НАП и МВР.
Проверките ще продължат до 15 септември и са във връзка с летния туристически сезон. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive” и други.
Иззеха огромно количество бисквити, десерти и чипс с изтекъл срок на годност
Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранението им, спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, правилно етикетиране и други. Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти.
Контролът обхваща също осигуряването и спазването на изискванията за висока хигиена при приготвянето и предлагането на храна, наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и други.
В разгара на летния сезон: БАБХ с проверки в обектите за производство и търговия със сладолед
При необходимост Областните дирекции ще извършват и съвместни проверки с други компетентни институции, като регионалните подразделения на РЗИ, КЗП, НАП и МВР.