/ БТА
Беларуската атлетка Кристина Тимановска разказа за плановете си, които има за спортната си кариера, евентуалното завръщане в родината, както и подкрепата от други спортисти.

"Искам да продължа да се състезавам и да участвам поне на още три Олимпиади. Родителите ми преживяват много тежко всичко. Майка ми постоянно нервничи. Баща ми съвсем скоро беше в състояние пред инфаркт и сега му е много лошо. Не го оставят сам, за да не се случи най-лошото. Попитах ги при това положение защо не са в болницата, но никой от семейството ми не ми отговори", каза Тимановска.

"Подкрепя ме моят беларуски треньор. Струва ми се, че той така и не разбра какво точно се случи. Има беларуси, които ме подкрепят, предлагат ми помощ. Украинска спортистка ми предложи жилище. Изумена съм от тази подкрепа. Японците ми предлагат да остана при тях. Обясняват ми и как точно мога да получа японско гражданство. Един от нюансите е, че мъжът ми може да получи и той такова, но след 10 години. Вече отказах", разкри спринтьорката.

Тимановска
БТА


"В Беларус искам да се върна, но не сега. Разбира се, там съм живяла през целия си живот, казва Тимановскса пред телеграм-канала Mash.

Тя фокусира вниманието на Токио 2020 със скандалната история, в която е главен герой. В неделя спортистката поиска политическо убежище, след като се оплака, че от беларуския олимпийски комитет опитват да я екстрадират.

"Наясно съм, че ако се върна в страната, със сигурност ще има наказание - по един или по друг начин. Даже имаше и тънко замаскирани намеци за това, което ме чака или дори нещо повече.

Политически скандал на Олимпиадата: Атлетка от Беларус поиска убежище в Япония

"Но в момента единствено искам благополучно да се прибера в Европа, да се срещна с хората, които ми помагат и да се види какво ще правя по-нататък. На първо място искам да продължа със спорта на високо ниво, защото съм само на 24 години. Искам поне да отида на две Олимпиади, а защо не и на три. Но в момента единствено се вълнувам как да си обезпеча безопасността", казва Тимановска на въпроси на агенция АП.

Спортистката трябваше да участва в бягането на 200 метра в Токио.

Но без нейно знание и съгласие беше включена в женската щафета на 4 по 400 метра. В социалните мрежи тя изрази възмущението си как е възможно такова неочаквано и не обсъдено решение да бъде обявено така. От една страна тя каза, че никога не е тренирала тази дистанция, а също така допълни, че някои други титулярки в това бягане изведнъж не са се явили на допинг-контрол и затова тя е била търсена.

Откриха мъртъв изчезнал беларуски активист

След това МОК взе ситуацията под свой контрол, но от нейния отбор поискаха да я отстранят заради "психически проблеми".
 
БТА