Кристина Цимановская
Кристина Цимановская / БТА
Беларуска спринтьорка потърси политическо убежище от властите в Токио, след като се оплака, че насилствено се опитват да я върнат в родината й.

Кристина Цимановская повика полиция на летището в японската столица в неделя, заявявайки, че не желае да се качи на държавния самолет, който да я отведе обратно в Минск. Атлетката твърди, че е жертва на репресии заради критики към треньорите на беларуския отбор.

Часове преди спринта на 200 метра за жени, Кристина е отведена на летище Ханеда. Малко по-рано тя се оплака в социалните мрежи, че в последния момент е била записана да се състезава в щафетата 4 по 400 метра без нейното знание, след като две нейни съотборнички отпаднаха заради недостатъчен брой допинг проби. Това предизвика критики към Цимановская в държавните медии в Беларус.

Малко след това в стаята й в олимпийското село пристигат представители на олимпийския комитет на Беларус и я информират, че има час да приготви багажа си, преди да бъде откарана към летището.



От беларуския олимпийски комитет заявиха, че Кристина Цимановская е отстранена от отбора заради нестабилно емоционално и психическо състояние. Спортистката отрича да е преглеждана от лекари за подобни проблем.

По последни данни тя ще поиска убежище в Европа, след като вече е получила предложения за визи от Чехия и Полша, съобщава BBC.

Комитетът на бежанци на ООН също е в контакт с Цимановская. Спринтьорката е прекарала нощта в хотела към летището, охранявана от японската полиция.

Историята придоби скандален оттенък и вътре в самия отбор, информира БТА. Против съотборничката си се изказа бронзовият медалист от скока на височина Максим Недосеков. "Изобщо не ми харесва този човек! Държи се много високомерно и по отношение на отбора, другите състезатели, и по отношение на треньорите. Смята, че са постъпили с нея неправилно. По принцип тя много говори, но всеки трябва да отговаря за думите си", коментира Недосеков, цитиран от беларуския спортен вестник Трибуна.

От международния олимпийски комитет заявиха, че проучват ситуацията и няма да налагат санкции на Беларус, докато се изясни случаят.
BBC