БАН изостана в своето модернизиране, смята Сергей Игнатов
БАН изостана в своето модернизиране, смята Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Бюджетът на БАН е същият като миналата година. Естествено, че тези пари не достигат - отиват във фонд работна заплата, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по БНТ и подчерта, че това е делегиран бюджет и ръководството на БАН трябва да реши как да го разпредели.

"Цялата страна е в криза и всеки трябва да се разполага в своя бюджет. Премиерът обяви, че всеки стойностен проект ще бъде финансиран от бюджета. Новият президент Росен Плевнелиев направи първото си знаково посещение там и помоли да му се даде един тригодишен план за това как ще се развива академията, за да се подпомогне. Академията изостана в своето модернизиране през последните години", каза Игнатов. Според него председателят акад. Никола Съботинов е зависим от Общото събрание на БАН и не може да направи необходимите реформи.

"Симеон Дянков вижда какви са днешните пари в държавата, а бъдещият президент от позиция на своя мениджърски опит мисли за бъдещето. Има институти, които са ангажирани с проекти", каза Игнатов и посочи млади учени, които работят успешно с чужди проекти. Министърът подчерта, че бюджетът за образование е увеличен с над 170 млн. лева, което е 3,4% от БВП. Образованието е финансирано не по-малко от силовите министерства, допълни той.

Колкото за повишаването на студентските такси, Игнатов каза, че е крайно време студентите да се научат да идват на лекции. Диференцираната такса дава възможност на самите ректорски ръководства да се погрижат за студентите, каза министърът. Както за добрите, така и за социално слабите. Той добави, че едва ли всички университети ще повишат таксата до 1/2, която да се плаща от студентите.