Атанас Скатов
Атанас Скатов / БГНЕС
Скоро ще изкачим заедно този изключително труден връх, оптимист е известният български алпинист за ситуацията около коронавируса
Търпение, търпение и само търпение!

Това простичко, но важно в този момент послание отправя българският височинен алпинист Атанас Скатов към всички свои последователи в социалните мрежи.

„Знам, че на никой не му е лесно с обстановката около вируса, стоенето в къщи и най-вече, че не е ясно бъдещето както след 3 дни, така и след 15, че и повече. Не е лесна ситуацията, особено от психическа гледна точка. Моля всички да се въоръжим с много търпение, положителни мисли, много силна вяра и ще успеем да победим“, категоричен е известният сливналия.

www.atanasskatov.com

Хубаво е да се вслушаме в думите му, защото търпението и непоклатимата вяра в успеха са много ценни качества, които той притежава. Именно те му помагат да изкачва най-високите върхове в света, където човешкото тяло и ум се натоварват до крайния си предел. Благодарение на тях Скатов успява да изкачи много върхове, сред които и 10 с височина над 8 000 метра, както и два пъти първенеца сред тях – Еверест. При това той прави това не самоцелно, не за рекорди, а с кауза – опазване на природата.

Изолацията и удоволствието от живот на забавени обороти – време е за спане, четене, мечти

„Когато съм на експедиция често ми се е случвало да чакам на базов лагер подходящо време, за да изкача върха. Случвало ми се е да чакам седмица, две седмици, три седмици, а на една експедиция чаках почти един месец само на базов лагер, за да тръгна към върха. Сега ситуацията има сходни елементи с това чакане и няма яснота какво ще се случи и дали изобщо ще се качим на върха. Когато стоя със седмици в палатка ми на базов лагер, всеки ден си повтарям, че ще приключи това чакане, ще има хубаво време, ще бъда здрав, ще тръгнем към върха, ще го качим и ще се върнем живи и здрави у дома“, споделя българският алпинист.

личен архив

Хумор по време на коронавирус: Да се справим със страха чрез смях

Ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас никак не е за подценяване, а броят на заболелите нараства с всеки изминал ден. Властите полагат всички усилия, но всички усилия трябва да положим и ние, гражданите. Социалната изолация е най-доброто средство. За това всички, които имат възможност, нека останат вкъщи.

Личен архив

„Все пак домовете ни не са на 5000 метра височина и не спим в палатки върху сняг. Сигурен съм, че всички ще успеем да се справим с тази ситуация и скоро ще изкачим заедно един изключително труден връх. Може би най-трудният за нас като общество“, казва още Атанас Скатов в посланието си.