/ БГНЕС
Армията ни не може да изпълнява пълноценно мисиите си, призна президентът
93349
Армията ни не може да изпълнява пълноценно мисиите си, призна президентът
  • Армията ни не може да изпълнява пълноценно мисиите си, призна президентът
Стратегията ни за национална сигурност не отговаря на съвременните рискове, а българската армия може само частично да осигурява суверенитета и териториалната цялост на България. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на тържеството по повод 105-та годишнина на Военна академия "Г.С. Раковски".
 
Държавният глава поздрави възпитаниците на висшето училище и подчерта, че на тях се пада отговорността да превърнат средствата, които ще бъдат инвестирани в армията в бойна способност. 
 
В резултат на политическа недалновидност години наред, системно недофинансиране и кампанийност, Въоръжените сили на България са в състояние, което не им позволява да изпълняват в пълнота мисиите и задачите си. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и припомни, че този факт е отразен безпристрастно в последния доклад на Министерство на отбраната за състоянието на българската армия.
 
Румен Радев допълни, че държавното ръководство предприема мерки за решаване на част от тези проблеми и посочи като пример одобрените вече инвестиционни проекти в армията, за които е осигурено финансиране, както и стремежът средствата за отбраната да достигнат 2% от БВП.
 
Към възпитаниците на висшето военно училище президентът се обърна с думите: "Вие ще трябва да актуализирате и да разработвате нова нормативна база. Като започнем от Стратегията за национална сигурност, която вече не отговаря на съвременната среда за сигурност, до програми и курсове за бойна подготовка, тактики, техники и процедури".
 

БГНЕС


Тази година във Военна академия "Георги Раковски" се откриват две нови магистърски програми - "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма" и "Психология, сигурност и отбрана", заяви началникът на висшето училище ген. майор Груди Ангелов.
 
Той допълни, че расте броят на чуждестранните студенти, които завършват Военната академия, заяви още ген. майор Груди Ангелов. До сега са обучени повече от 70 студенти от САЩ, Германия Франция, Китай, Азербайджан, Хърватия, Грузия, Виетнам и много балкански страни.
БТА