/ Георги Димитров
Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Всеки, който има нужда и желае да се ваксинира у нас, ще получи ваксина. Това заяви министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг след пристигането на втората пратка ваксини у нас.

Организира се логистиката на 25 хиляди ваксини до 5 точки на страната, които пристигнаха на летището в София около 7:30 ч. тази сутрин.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", посочи Ангелов.

Ангелов: Вероятно до края на май ще започне масовата ваксинация

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризер ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвана до 5 дни.

След седмица-две започва втората фаза на ваксиниране, която ще обхване Домове за стари хора и учителите, каза още здравният министър.

Пристига втората пратка ваксини срещу COVID-19 у нас

Масовата ваксинация ще започне през февруари-март. Тя ще стартира с ваксинация на възрастните хора.

Вече сме на 24 място по заболеваемост в ЕС  и на 3 място по смъртност, подчерта Ангелов и поясни, че това се дължи на предприетите мерки.

Към 1 януари има 4 нежелани лекарствени реакции. Те са локална болка, замайване, повишаване на температурата. Тези реакции са били установени при медици, които си поставиха ваксини, но са били краткотрайни.