"Хората с антитела не влизат в категорията за "зелен сертификат", защото това не е направено по света и не е сигурен метод. Това уточни пред БНР Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването във връзка с това, че от 21 октомври "зеленият сертификат" става задължителен за редица сфери и дейности.

"60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа, така, както това ще важи за останалите групи хора. Като работещите в социалните домове, там също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група. Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, защото там под 50 на сто са ваксинираните, ще се тестват веднъж седмично", посочи заместник здравният министър.

Зелените сертификати и правата ни (ВИДЕО)

От задължителност за "зелен сертификат" за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че те също около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира Златанов.

"От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър", заяви още заместник здравният министър.

"18 години е посочена възрастта в заповедта за изискване за "зелен сертификат", защото това е възрастта на пълнолетието у нас.

"За тези над 18 години, ако не са със "зелен сертификат", те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат. А бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно придвижване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на МЗ", допълни Златанов.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.

Златанов заяви също, че имат капацитет да правят проверки по обектите дали хората влизат със "зелен сертификат", но все пак контролиращ до всеки контролиран, няма как да бъде осигурен, затова ще разчитат и на самосъзнанието на хората.

Златанов посочи, че ако при доброволното тестване на входа се окаже, че човек е носител, данните се включват в системата, а човекът се карантинира.
БНР