"С Министерството на здравеопазването обсъдихме предложението за въвеждането на "зелен сертификат" за учителите и непедагогическия персонал в училищната мрежа и дали заболеваемостта може да се използва на общинско, а не на областно ниво. "Зеленият сертификат" засега не се предвижда да бъде приет в нашата система и решенията за спиране на присъствените занятия ще става на общинско ниво. Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков след заседание на МС относно приетите вчера нови противоепидемични мерки.

"От седмици казвам, че нашата основна грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск здравето и живота на учениците и учителите. От тази гледна точка Министерството на здравеопазването има пълна подкрепа от наша страна за това, че мерките, които те предложиха, се приемат и от нашата система. Те ще бъдат приложени. В момента актуализираме насоките, които издадохме малко преди 15 септември, за да съответстват напълно на заповедта, която беше издадена вчера. След като бъдат актуализирани, ще бъдат утвърдени от мен и министър Кацаров, за да имат задължителен характер", поясни Денков.

По думите му днес следобед ще има окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник. 

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

Заповедта за новите мерки влиза в сила от 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Мерките ще са в сила дотогава, докато дадат добър резултат.

Според новата заповед на Министерство на здравеопазването онлайн ще преминат всички ученици при заболеваемост от 750 на 100 000 души. Данните ще се гледат на 14-дневна база. 

В универитетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на зелен сертификат. Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.