Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 20.3%, БСП - 18.4%
Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 20.3%, БСП - 18.4% / netinfo

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ твърдят, че биха гласували 20,3% от имащите право на глас, за БСП - 18,4 на сто, за Обединените патриоти - 10,1 процента, за ДПС - 6,3 процента, за партия на Веселин Марешки - 5,2 на сто, а за РБ - 3,3 процента. Това показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл", според които тези формации биха попаднали в Народното събрание от днешна гледна точка.

Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания.

Прогнозата на Евгений Дайнов за парламентарни избори

Радан Кънев: Аз съм най-разпознаваемият десен политик след Борисов

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21". Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, „Зелените", „Глас народен" и др. За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого". 21,7% твърдят, че няма да гласуват.

Костов: Няма да излезем от политическата криза, докато едно НС не изкара пълен мандат

***

Бариерата за влизане в НС се смята на база гласували, а не на база имащи право на глас. Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл" сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат. Данните са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Въпросът е зададен с изреждане на съществуващи партии. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.