Агенцията за финасово разузнаване вероятно ще бъде разделена на две
Агенцията за финасово разузнаване вероятно ще бъде разделена на две / netinfo

Агенцията за финансово разузнаване вероятно ще бъде разделена на две, като досегашната ще се запази в състава на Министерството на финансите, а в новата Национална агенция за сигурност ще бъде създадена дирекция със същото име. Това стана ясно след заседание на вътрешната парламентарна комисия.

До 10 дни работната група, която пише Закона за държавната Агенция за национална сигурност трябва окончателно да изработи и текстовете за статута на финансовото разузнаване и на служителите на агенцията. По предложение на Татяна Дончева в АНС най-вероятно ще има дирекция "Финансово разузнаване", но ще се запази и Агенцията за финансово разузнаване в състава на Министерството на финансите.

Мотивът затова е, че директорът на новата агенция няма да има при всички случаи правомощията на финансовия министър за отнемане на лицензи на банки например.

Служителите на дирекцията за финансово разузнаване в Агенцията за национална сигурност пък ще извършват оперативната дейност, която ще включва въпроси, свързани с пране на пари и с цел финансиране на терористична дейност. Депутатите се обединиха около идеята служителите на АНС да бъдат девоенизирани.

Според опозицията недоумение будят текстовете в проекта, които предвиждат оперативните работници в АНС да докладват събраната информация първо на шефа на агенцията, а след това на първите мъже в държавата, записани под формулировката "външни потребители".