/ iStock/Getty Images
Агенция „Митници“ предоставя безвъзмездно на Министерството на здравеопазването 51 250 защитни маски за лице, 1298 шлема и 417 200 предпазни ръкавици, за да послужат за превенция на риска от разпространението и последиците от COVID-19, съобщиха от агенцията.

Стоките са отнети в полза на държавата по влезли в сила наказателни постановления. Опитите за контрабандно пренасяне на маските, ръкавиците и шлемовете са предотвратени при проверки на влизащи в страната от Турция превозни средства на митническите пунктове "Капитан Андреево" и "Малко Търново" в периода март - юни тази година.

Иззеха 470 940 контрабандни шлемове, маски и ръкавици на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

По-голяма част от защитните средства са били укрити между групажна стока, превозвана  в товарни автомобили. При един от случаите камион с българска регистрация влиза в страната от Турция през "Капитан Андреево" на 17 март на път за страна от Европейския съюз.

При проверката се установява, че сред декларираната стока - текстилни изделия, са укрити 4020 кутии с по 100 броя предпазни ръкавици и 260 шлема. Предоставените безвъзмездно стоки са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание 

Постановление №75 на Министерския съвет и Регламент (ЕО) № 1186/2009. Заповедта на директора на Агенция „Митници“ е на основание чл.239 ал.5 от Закона за митниците.