Адвокатът на акушерката Ковачева се разгневи в съдебната зала, делото бе отложено
Адвокатът на акушерката Ковачева се разгневи в съдебната зала, делото бе отложено / БГНЕС, архив
Адвокатът на акушерката Ковачева се разгневи в съдебната зала, делото бе отложено
91364
Адвокатът на акушерката Ковачева се разгневи в съдебната зала, делото бе отложено
  • Адвокатът на акушерката Ковачева се разгневи в съдебната зала, делото бе отложено

Адвокатът на Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено, се разгневи в съдебната зала, след като съдът не даде ход на делото срещу акушерката. Причината за отлагане на делото за декември се оказа отсъствието на един от съдебните заседатели по делото, командирован извън София.

Адвокат Владислав Янев видимо се разгневи и влезе в спор в наблюдаващия прокурор по делото Николай Христов и по думите на обвинителя "физически му налетял".

Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция

Адвокат Янев бе категоричен, че съдебният състав трябва да бъде избран по един и същ начин. "В случая има незаконно избран съдебен състав, като само председателят на състава е избран по законен начин. Когато на първото заседание защитата заяви, че ще се бори за оправдателна присъда, ми смениха целия съдебен състав. Защо се смени съдебният състав, попита защитникът на Ковачева и допълни: "На следващото заседание председателят на съдебния състав пита дали да назначи нов резервен защитник и аз казах, че тъй като процесът е сложен и той ще се развива дълго време, следва да има резервен съдебен защитник". По думите на адвоката, тогава той бил упрекнат от председателя на съдебния състав. Според него е укрито съдържанието на молбата от 18 ноември, която е за командировка на съдебния заседател в софийското село Лозен за два дни. Съдебният състав е имал възможност от 18 ноември, когато е постъпила молбата, да поиска отмяна на тази заповед от министъра, каза Янев.

Защитата на акушерката Ковачева: Нечовешките условия на труд са довели до инцидента

От своя страна прокурор Христов каза, че не иска да споделя пред журналистите "какво напира" в него да изрази по отношение на адвокат Янев. "Такова просташко поведение не отива на никой човек, камо ли на защитник", каза той.

Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе

По отношение на командировката на съдебния заседател Росица Георгиева прокурорът посочи, че няма как тя "да се клонира да бъде и тук, и там". "Нормално е, стават такива неща, затова има и процесуална възможност да бъдат отлагани делата, когато съставът е непълен. Но такова пренебрежително отношение към съда от защитник, в моята практика за първи път срещам. Да не говорим, че той физически налетя срещу мен и родителите на подсъдимата", каза той.