Родителите на Никол са отчаяни от хода на делото срещу акушерката
Родителите на Никол са отчаяни от хода на делото срещу акушерката / БГНЕС, архив

Родителите на Никол са отчаяни от хода на това производство. Това каза адвокатът на родителите на детето Мария Даскалова по време на процеса срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство.

Думите й дойдоха след като днес за пореден път на заседание по делото защитата на акушерката поиска отвод. "Трудно е да повярвате, но хората наистина са обезсърчени. Те считат, че тука нещо се разиграва, което е извън приетото, което мога и аз да допусна, включително", каза Даскалова.

Защитата на акушерката Ковачева: Нечовешките условия на труд са довели до инцидента

Тя обясни, че това е така, защото едни и същи искания се правят и то вече в осмото съдебно заседание, по едни и същи мотиви се разиграват. "Тук няма борба на доказателства, тук има едно отклоняване на вниманието, утежняване на обстановката и липса на всякаква работа по отношение на това: има ли, няма ли, кой казал това, който казал онова - хаос", посочи защитникът, която е процесуален представител на семейството.

Отвод днес на прокурора Николай Христов бе искан от защитата на Ковачева заради негови медийна изява след миналото съдебно заседание по процеса. "Това е ново обстоятелство. В миналото съдебно заседание беше заявена лъжа в медиите, че аз като адвокат съм налитал да бия прокурора, което е абсолютна лъжа", каза адвокатът на Емилия Ковачева Владислав Янев.

Ковачева не чувства вина за боя на бебе, родителите на Никол искат 400 000 лв.

За самото обвинение адвокатът държеше да направи уточнение, че "Ковачева не я съдят, че е нанесла удари на детето, а я съдят за счупване на череп". Според него, ако това обвинение е обосновано, то би следвало признаците за това счупване на черепа да се появят много часове по-рано, а такова нещо в действителност няма.

На въпроса дали иска да каже, че тя може да го е ударила, но не му е счупила черепа. "Абсолютно възможно. Дори и теоретично да се приемат за верни записите от камерите, ако това се докаже, защото на този етап не е доказано това, но дори да се окаже вярно, че тя го е удряла, то това не са били удари, които са били с такава сила и интензитет, които да причинят счупването на черепа", посочи той.

Въпросът дали Ковачева признала пред него, че е удряла детето, адвокатът определи като провокационен и непрофесионален. "Разбира се, че не е признавала това нещо. Аз допускам - аз като логически мислещ човек. Това няма нищо общо с моята подзащитна", посочи Янева. А преди това отново посочи тезата си за другата възможна версия, че детето случайно е било изпуснато много часове по-късно.

Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция

Самият прокурор припомни, че от начало адвокат Янев стартира с тези обструкции. "Колко заседания проведохме вече, на мен ми се иска всяко заседание отвод, без изключение, понякога и по два пъти", заяви прокурорът.

След като съдът отказа да отведе прокурора, бяха разпитани свидетели. Сред тях и д-р Евгения Игова, която е първият лекар, който от болница "Токуда" отива да вземе детето. "Неговото състояние беше увредено, имаше анемичен синдром установен още от колегите, нещата се потвърдиха и детето се транспортира към "Токуда" болница за вече диагностично уточняване и предприемане на лечение", каза тя и пред репортери. След това установяват пораженията, които има детето, състоянието било увредено и установили, че имало травма - каква е била започнали да доуточняват по-нататък.

Източник: БГНЕС