Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция
Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция / БГНЕС, архив
Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция
88438
Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция
Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция
  • Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция
  • Акушерката Емилия Ковачева излиза под гаранция

Акушерката Емилия Ковачева излиза на свобода под парична гаранция от 1500 лв. Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Ковачева, която до момента беше под домашен арест, но й наложи забрана за излизане от страната. В днешното заседание от процеса адвокатът на акушерката отново затрудни хода на делото като за пореден път поиска отвод на съдебния състав, наблюдаващия прокурор, както и на цялата Софийска градска прокуратура.

Както обикновено, поредното заседание от процеса срещу акушерката Емилия Ковачева започна с настояване на адвоката й Владислав Янев за отводи. Защитникът обвини съда в подправяне на протоколите от заседанията, както и в незаконно записване на целия съдебен процес.

Защитата на акушерката, пребила бебе: Делото е тенденциозно

Прокурорът по делото Николай Христов и адвокатът на семейството на пострадалото бебе Мария Даскалова изразиха възмущение от действията на адвоката и отново коментираха, че единствената му цел е спъване на процеса.

"Не е нормално всеки път да се иска отвод. Това казах и пред съда. Както и не е нормално да се отправят обвинения към съда, че фалшифицирал и подправял протоколи. Това е плод на въображението на адвоката Янев. Той е единственият виновник това дело толкова мъчно и трудно да продължава", каза обвинителят.

Емилия Ковачева не чувства вина за боя на бебе, родителите на Никол искат 400 000 лв.

Според адвоката на семейството на бебето Никол действията на колегата й са злоупотреба с процесуалното право и Даскалова категорично не го одобрява. "Омаловажават обвинението. Имаме обвинение за опит за убийство на новородено дете, което няма никаква вина за нищо, от акушерка и изведнъж се пренасяме в друга тема", каза защитничката.

Пред съда в сряда показания даде и лекарят, който поема смяната в болницата в деня, когато за пръв път установено влошеното състоянието на новороденото бебе. Д-р Виолета Димитрова първа преглежда детето обстойно, констатира отоците по главата му и нарежда незабавно му транспортиране в болница "Токуда".

Обвиниха акушерката, пребила 4-дневно бебе, в опит за убийство

Според адвоката на семейството на малката Никол, изминава близо денонощие, през което останалите лекари и акушерки в „Софиямед" не обръщат внимание на сериозното състояние на бебето и назначават неефективно лечение.

"Всеки лекар вижда с различни очи, така че аз съм видяла детето и това съм преценила. Преди това не мога да коментирам кой какво е видял и преценил", коментира от своя страна д-р Виолета Димитрова.

Следващото заседание от процеса срещу Емилия Ковачева е насрочено за септември, когато предстои съдът да изслуша още свидетелски показания.