От януари насам акушерката Емилия Ковачева всеки месец по седем пъти е карала 24-часови смени плюс 8-часовия нормален работен ден. Това е установил проверката на болницата, след ужасяващата история с бебето Никол, което едва на четири дни беше зверски пребито от акушерката.

„Стандартът изисква болницата да има минимум четирима лекари специалисти по неонатология. Тази болница има двама на трудов договор. Т.е. отклоненията са в неонатологията”, обясни доц. Златица Петрова - директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, пред Нова телевизия.

Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед”

В болницата имало още петима доктори, които са на граждански договори.

Акушерката Емилия Ковачева пък била на два договора - трудов и граждански. Според Златица Петрова това не е позволено от закона.

Според вътрешния правилник на болницата, утвърден от директора, служителите не е можело да работят две последователни 12-часови смени без съответната почивка.

Проверката е открила освен това нарушения по самия ход на лечение на Никол.

„В историята на заболяването първото отразяване на състоянието на детето е отбелязано на следващия ден в 19.30 ч., 16 часа по-късно”, обясни Златица Петрова.

По думите й за нарушението ще бъде глобен дежурният лекар.

Протестиращи поискаха максимално строга присъда за акушерката Емилия Ковачева

Сред другите нарушения, установени от одита на болницата, са и застраховките. Всички служители е трябвало да бъдат застраховани, но всъщност застраховки имат само определени служители. Акушерката Емилия Ковачева няма.

„Няма изненада, че има много нарушения в болницата”, заяви доц. Златица Петрова.

Източник: Novanews.bg