Протестиращи поискаха максимално строга присъда за акушерката, пребила бебе
Протестиращи поискаха максимално строга присъда за акушерката, пребила бебе / снимки: БГНЕС
Протестиращи искат максимално строга присъда за акушерката, пребила бебе
79562
Протестиращи искат максимално строга присъда за акушерката, пребила бебе
  • Протестиращи искат максимално строга присъда за акушерката, пребила бебе

Около 50-тина души се събраха на протест пред Съдебната палата в София, в подкрепа на новородената Никол, която беше пребита от акушерката Емилия Ковачева в болница "Софиямед". Те поискаха максимално строга присъда за акушерката.

Протестът започна в 13:00 ч. Организаторите донесоха плакати, които залепиха върху оградата на Съдебната палата. Един от тях гласи: „Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно".

„Софиямед": Твърденията, че новороденото не е прегледано, са неверни

Протестиращи поискаха максимално строга присъда за акушерката пребила бебе
netinfo

Ето какво споделиха част от хората на протеста в София:

„Това е грозна постъпка. Ние виждаме там, където има камери, а какво се случва там, където няма камери?! Доживотна присъда вероятно няма как да й се даде, но луди хора не трябва да работят тази професия", заяви един татко.

„Никой никого не може да оправдае за това, че бил изморен. И други хора са изморени, но не убиват. И нейни колежки има също, които за изморени и работят вероятно допълнително, но не убиват. Нищо не оправдава такова поведение - да насилваш, да биеш и то толкова жестоко едно бебе. За такова деяние присъдата трябва да бъде много строга, даже и доживотна", каза една от жените, дошли на протеста.

От протестиращите стана ясно, че акушерките във всички болници в София имат забрана да изразяват мнението си по този случай, както и да се включват в днешната протестна акция. Забраната е била издадена от директорите на болници.

Протести сe проведоха и в други градове в страната.

Под надслов „Защити Никол, тя е бебе" 15 души в Димитровград се включиха в протеста в защита на пребитото от акушерката Емилия Ковачева бебе. Протестиращите, с плакати и стикери на ревера, заявиха, че категорично се противопоставят на насилието над деца. „Не сме против наказанието за акушерката, но трябва да има законови промени", сподели една от майките Елена Запрянова. Димитровградчани заявиха, че бебетата трябва да бъдат при майките си веднага след раждането и към тях да има специални грижи.

Междувременно във Велико Търново се провали протестът. Демонстрацията беше насрочена за неделния ден от 13:00 ч. пред паметника "Майка България". В уреченото време, обаче на мястото дойде само организаторката Вероника Михайлова, заедно с малкия си син. Тя призна, че не е очаквала да дойдат много хора, но тоталната липса на гражданска активност я е изненадала. Десетина журналисти и още толкова полицаи допълваха картинката на „протеста" в старата столица. „На думи, пред компютрите, сме много силни. Но реално сме незаинтересовани, защото случилото се не е подпалило нашата черга и не ни касае пряко", обясни липсата на протестиращи Вероника Михайлова.

Десетина майки излязоха на протеста в Плевен. Петя Лазарова, която е майка на дете на година и девет месеца обясни исканията на събралите се: "Първото ни искане е за максимална и ефективна присъда и за отнемане на правото й на работа не само за три години, а да й бъде забранена всякаква дейност в областта на здравеопазването".
Друго искане на протестиращите е да не се прекъсва естественият ход след раждането, т.е. след нормално раждане, 1 час след това майката да може да си вземе детето и да го гледа.

"Това е в полза на акушерките. Съгласете се, че не могат да гледат много деца и в крайна сметка се изнервят, ако оставят на една жена да гледа десет деца. Но това не ги оправдава", категорична е Петя Лазарова.

Тя уточни, че искането се отнася и за случаите на раждане със секцио, когато майката след излизане от Реанимацията и вече е способна психически и физически, да има възможност да вземе и да гледа детето си.

"Ние не искаме нещо непосилно. Навсякъде в Европа е така", обясни младата майка.
Тя отбеляза, че протестът не е насочен към всички акушерки и посочи текста в един от плакатите: "Новият живот е във вашите ръце". "Искаме и промяна в системата - не може да работиш 24 часа, недопустимо е, но това не оправдава жената", заяви Петя Лазарова.

Протестиращи поискаха максимално строга присъда за акушерката пребила бебе
netinfo