/ ThinkStock/Getty Images
АБВ пита БАБХ: Има ли наистина чума по дребните преживни животни?
98520
АБВ пита БАБХ: Има ли наистина чума по дребните преживни животни?
  • АБВ пита БАБХ: Има ли наистина чума по дребните преживни животни?
Резултатите от повторните проби, взети от дребните преживни животни в Ямболско, поискаха днес от политическа партия АБВ. Пробите бяха взети в края на юли, след като месец по-рано се появиха първите положителни проби за чума по дребните преживни животни в района.

Ветеринарите в действие: Проби от всички животни край огнището на чума в Ямболско
 
Заместник-председателят на АБВ доцент Христо Михайлов аргументира искането на партията Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предостави резултатите от вторите проби така: "Това, че са установени антитела, според мнението на академиците, между 1, 2 и 3 находки по дребните преживни в средата на юни, установени и констатирани, както БАБХ обяви, в референтната лаборатория в Монпелие, Франция, не е достатъчно основание да обявим чума по дребните преживни животни. Нека отговорните органи в лицето на агенцията да обявят има ли или няма. Странно е, че за 4000-6000 втори проби, снети от живите животни в същите области, повече от месец вече се мълчи".

ДАНС проверява кой пусна „новината“, че евтаназията на животни цели да обезлюди Странджа
 
На въпрос кое би могло да се приеме като безспорно доказателство, че наистина има зараза сред животните в Ямболско, доцент Михайлов отговори така: "Ако има заболяване, между 7 и 10 болните от чума по дребните преживни животни умират. Има ли умряло животно от чума по дребните преживни животни? Няма! Няма умряло животно".
 
От АБВ обявиха днес, че ще изготвят и предложение за законодателни промени, с които да бъдат премахнати бордовете на директорите на държавните енергийни дружества.

Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата