Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев
Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев / БГНЕС
Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата
98464
Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата
  • Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата
Бойко Борисов нареди на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да спре поръчка за 336 000 лева с фирма „Глобул Вижън 2018“. Новината обяви директорът на агенцията д-р Дамян Илиев. Скандалът избухна след като стана ясно, че само една фирма в България отговаря на условията на обществената поръчка за доставка на препарати срещу чумата по дребните преживни животни. „Глобул Вижън 2018“ е регистрирана преди 42 дни, с капитал от 500 лева и адрес – апартамент на 14-тия етаж в панелен блок в столичния квартал „Сухата река".

Проверяват обществената поръчка на БАБХ, каза премиерът
 
Българската агенция по безопасност на храните спира обществената поръчка с компютърната фирма за доставка на препарати за борба с чумата по животните. Директорът на агенцията Дамян Илиев обясни: "Чух се с премира и той ми каза да прекъсна поръчката и да се оправя по начина, по който съм решил. Навън да направят изследванията и да не се занимавам. Това е неговото решение. Но трябваше да ви обясня всичко подробно, за да няма съмнение в законността. Медийният интерес беше наистина много силен и то на базата на това, че тази фирма е регистрирана скоро. След като е регистрирана скоро и има такъв интерес, с премиера се разбрахме да я прекъснем и да се оправим с партньорските страни в Европа".
 
Илиев допълни, че за оставки не са говорили с премиера: "Не ми я е поискал. Само той може да ми я поиска. Ако вие мислите, че на базата на това нещо, аз трябва да си подам оставката, слушам".

Как фирма с 500 лв. капитал спечели обществена поръчка за над 300 000 лв.

Илиев призна, че все пак е странно фирма на 42 дни и с дейност в областта на компютърните технологии да доставя ветеринарни препарати: "Може да се говори за странност, но в същото време за фирмата майка, която го произвежда и им дава права, не е било странно. Фирмите производител дават тези права, за да сме сигурни ние, че този, от когото купуваме, продава наистина техния препарат и не могат да бъдат направени неща, които да доведат до рискове при изследването".
 
Директорът на БАБХ обясни още, че най-вероятно пробите за чума по дребните преживни животни ще бъдат разделени между референтни лаборатории - в Румъния, Австрия, Унгария.