Как фирма с 500 лв. капитал спечели обществена поръчка за над 300 000 лв.

/ ThinkStock/Getty Images
Фирма с капитал от 500 лева спечели обществена поръчка за над 300 000 лева
98454
Фирма с капитал от 500 лева спечели обществена поръчка за над 300 000 лева
  • Фирма с капитал от 500 лева спечели обществена поръчка за над 300 000 лева
Фирма на 40 дни с капитал от 500 лева взема обществена поръчка за повече от 330 000 лева. Регистрираната на 14-ия етаж в столичния квартал "Сухата река" "Глобул вижън 2018" е избрана от агенцията по храните да изпълни поръчка за ваксини за животни.
 
Тя се оказва единственото дружество, което отговаря на условията на обществената поръчка, обявена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 7 август за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Собственик на компанията е Никола Явахчов.
 
БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Агенцията по безопасност на храните ще купи по спешност набори и препарати за откриване на чума по овцете и козите. Агенцията е открила процедура за договаряне само с една конкретна фирма. От агенцията са изпратили покана за участие на една единствена фирма - "Глобул вижън 2018" ЕООД. Единствено тя имала оторизация от френския производител ID VET да предлага нужните диагностични препарати, се казва в Решение за откриване на процедурата в Агенцията по обществени поръчки.
 
Френската клиника ID VET е производител на препаратите, предмет на обществена поръчка. Тя от своя страна е оторизирала "Глобул Вижън 2018" да предлага техните продукти. Поканеното дружество също така е получило сертификат за регистрация на тестовете от предмета на поръчката, което значи, че "Глобул вижън 2018" единствено отговаря на така поставените условия. 
 
Оперативен щаб ще работи за нормализацията при огнищата на чума по овцете и козите

Дейността на фирмата обаче няма нищо общо с предмета на обществената поръчка, а и няма никакъв стаж във ветеринарната дейност. Справка в търговския регистър показва, че се занимава с "продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии".
 
Отварянето на офертите и договарянето ще се проведе на 15 август.

Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Не закъсня и отговорът на Българската агенция по безопасност на храните. От там уточняват, че преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката. Пълномощното е дадено от френската компания. "Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител", казват от агенцията.
 
"По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители. При извършена проверка в Търговския регистър агенцията по храните е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона".
 
"Основният мотив е, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти", се казва още в разпространено до медиите съобщение от Агенцията по храните.