/ БГНЕС
АБВ искат дефиниране на понятието „обща история“ с Македония
98685
АБВ искат дефиниране на понятието „обща история“ с Македония
  • АБВ искат дефиниране на понятието „обща история“ с Македония
От партия АБВ поискаха дефиниране на понятието "Обща история" между България и Македония, за да не продължи "вредният за българите прочит на историята". След среща с премиера Борисов във връзка с отношенията ни с Македония, основателят на АБВ Георги Първанов заяви, че е нужен нов документ, в който да се дефинира това понятие, а председателят на партията Румен Петков обясни, че ще настояват за дебат, в който да се стигне до обща българска позиция по този въпрос.

АБВ: Името Северна Македония дава основание за териториални претенции към България
 
Основателят на АБВ Георги Първанов изрази очакване, че изграждането на идентичността на македонския народ ще продължи да стъпва върху илинденското начало, а по своя характер Илинденското въстание е българско. Затова е нужен нов прочит на договора между България и Македония и дефиниране на понятието "Обща история", заяви Първанов, и предложи следната формулировка:
 
"Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите борби на Възраждането, включително и до първите десетилетия на 20 век, включително Илинденско-Преображенското въстание. Общото за тези векове е българското национално самосъзнание на населението в тези райони - днешните България и Република Македония, общи са националните цели и задачи".
 
От АБВ посочиха значението на българския стремеж за подкрепа на европейското бъдеще на Македония, но подчертаха, че това бъдеще не може да минава през истината за общата ни история и през грабеж на историята на България. 

И още:

ВМРО ще следи внимателно дали Македония спазва Договора за добросъседство

БСП разкритикува името Северна Македония