/ БГНЕС, архив
БСП разкритикува името Северна Македония
97773
БСП разкритикува името Северна Македония
  • БСП разкритикува името Северна Македония
БСП разкритикува последния вариант за ново име на република Македония. "Признаваме западната си съседка под името Република Македония, но Република Северна Македония е географска позиция", коментира в кулоарите на парламента социалистът Кристиан Вигенин.

ЕС, НАТО и ООН приветстваха споразумението за името на Македония
 
"Оценяваме усилията на премиерите на двете страни да затворят спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. Но припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти. Настояваме спешно да разберем какви гаранции смята да изисква българското правителство, както беше обявено от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, за това, че това името няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към Република България или претенции по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани", посочи Вигенин.

Република Северна Македония е новото име
 
"Предлагаме позицията на България по началото на преговорите за членство на Република Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседство и взаимната подкрепа между двете страни. И изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Република Македония, заедно с влезлия вече в сила Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, ще даде възможност за все по-активно бъдещо взаимодействие между двете страни и гражданите й", каза още депутатът от левицата.