/ Дарик, архив
В страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт, като 450 от тях се нуждаят от спешен ремонт. Това каза в Ловеч председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Петър Горновски по време на разширено заседание на Щаба за провеждане в действие на Плана за защита при бедствия.
 
По думите му това не означава, че язовирите са опасни, а че има компроментирани съоръжения. "Има проблеми с преливници, с изпускателни кранове. Това означава, че ако има приливна вълна, съоръжението на този язовир не може да действа, т. е. може да се случи по-сериозна бедствие в следствие разрушаване на стената. Затова тези язовири по най-бързия начин трябва да бъдат ремонтирани", посочи Горновски.

Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия
 
Предписанията за ремонтите и актовете са насочени към собствениците. Горновски добави още, че новото търговско дружество "Държавна консолидационна компания" разполага с ресурс от 500 милиона лева, с които трябва да организира обследване, заснемане и ремонт на тези язовири.
 
До 3 октомври е срокът за подаване на заявления от общините за прехвърляне собствеността на язовирите на държавното предприятие. Досега това е направено на 60-70 процента.
 
Председателят на Агенцията поясни, че предстои класификация на всички язовири в страната, според обема и опасността. Те са общо 6800, но след приключване на предприетите проверки се очаква броят им да достигне 7000, тъй като има още малки водоеми, които тепърва се установяват.

Седем общински язовира ще бъдат ремонтирани с държавни средства
 
До момента в информационната система на Агенцията са регистрирани едва 1500 от тях. Проблем създава липсата на документация, която се изисква при регистрацията им. Областният управител на Ловеч Георги Терзийски посочи, че в областта има 75 язовира. Три от тях - Малка Желязна, Добродан и Пазар дере, се нуждаят от спешен ремонт.
 
На заседанието, на което бяха представени промените в Закона за водите, в частта касаеща управлението на язовирите, присъстваха още заместник-председателят на Агенцията ген. Кирил Войнов, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, директори на държавни институции и представители на общините от областта.
БТА