Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

/ Пресцентър, МРРБ
По първоначални оценки почти 3 млн. лева са нанесените щети по инфраструктурата в Мизия от природното бедствие, предизвикано от обилния дъжд в нощта на 10 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков след среща с кмета на общината Виолин Крушовенски.
 
Министърът посети града заедно с председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и областния управител на Враца Малина Николова, за да провери на място отстраняването на последствията от наводнението от дъжда и поройните скатни води.
 
10 юли: Обявиха бедствено положение в Борован, Хайредин и Мизия (СНИМКИ)

Предстои да бъдат изготвени експертни оценки на щетите и остойностени набелязаните мерки, за ликвидиране на последиците от тях, уточни регионалният министър.
 

Пресцентър, МРРБ


В разговора с кмета на община Мизия са обсъдени няколко мерки за решаване на проблема с наводненията след поройни дъждове. Една от тях е да се възстанови и разшири дъждовната канализация по ул. "Петко Банков". Улицата е една от най-сериозно засегнатите от пороя преди ден. Ще бъдат възстановени и другите разрушени от бедствието улици, допълни министър Нанков.
 
Борисов разпореди незабавно да започне работа по поразените от наводнения улици

За финансиране на възстановителните работи ще се търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерския съвет. Обсъдена е възможността за изграждане на така наречения байпас на коритото на река Скът преди село Крушовица и Мизия, за да се реши проблемът и с наводненията, свързани с реката.
 
Министър Нанков посочи, че възстановителните работи по общинската инфраструктура ще започнат веднага след аварийното почистване от калните и каменни наноси. Той благодари на екипите на пожарната, на АЕЦ "Козлодуй", Областно пътно управление, които са започнали работа веднага след бедствието. Министърът допълни, че са прехвърлени и допълнителни екипи и техника от структури АПИ и пътноподдържащата фирма, веднага след като са почистени пътищата от републиканската мрежа.
 
Поройни дъждове в Оряхово и Кнежа са причина за наводнението в Мизия (СНИМКИ)

Регионалният министър посочи, че е проверил и аварийно-възстановителните работи по язовир "Рогозен-1" в община Хайредин. Той заяви, че за съжаление част от извършеното по преливника на водоема е компрометирано от последните обилни валежи, но фирмата-изпълнител ще възстанови щетите за собствена сметка. Водоемът сега не застрашава населението по поречието на Скът. Водата, която прелива през преливника, е намаляла наполовина в сравнение с предходния ден и продължава на спада.
 

Пресцентър, МРРБ


Николай Нанков припомни, че вече са в сила измененията на закона за водите, които позволяват общините да прехвърлят собствеността на рискови язовири, за които нямат финансова възможност да се грижат, на държавата. Според него, това е начин да бъде решен проблема с опасните язовири в община Борован, които са свързани в каскада с язовирите в община Хайредин.
 
Министър Николай Нанков посети най-засегнатите улици в централната част на града, както и квартала около бившата железопътна гара. Кварталът бе засегнат както от пороя преди ден, така от голямото наводнение преди четири години.