78-годишен затворник свидетелства по делото за ямболската адвокатка
78-годишен затворник свидетелства по делото за ямболската адвокатка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прототипът на главния герой във филма "Опасен чар" затворникът Илия Георгиев - Баровеца свидетелства по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

78-годишният легендарен фалшификатор, прекарал близо 40 години от живота си в затвора, дойде воден от полицейски кордон и подпирайки се на патерици. Пред съда Георгиев каза, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев - твърдение, изразявано и от други свидетели по процеса.

Баровеца беше докаран от затвора по искане на прокуратурата, защото навремето лежал в една килия с Пламен Калайджиев, който пръв разказал за интимните отношения между Филчев и Георгиева. Самият Калайджиев е един от подсъдимите и в отговор на думите на свидетеля каза, че никога не е бил с него зад решетките, а казаното е лъжа. Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали показанията на Баровеца са истински.

Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. Подсъдими по делото за убийството й са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина.