Протестът тази вечер подрани с началния час, а и смени стратегията. Още преди 17.00 часа бул. "Дондуков", откъм входа на бившия Партиен дом, беше блокиран от малка група протестиращи, начело с "Отровното трио", а Мая Манолова и майките от "Системата ни убива" в Изправи се.бг пък се барикадираха вътре в сградата на Народното събрание.

След 18 часа напрежението ескалира, след като НСО започна да извежда един по един барикадиралите се вътре протестиращи, които прекараха 8 часа в сградата на Партийния дом. 

Протестиращите отпред замеряха с предмети полицията. Домати, яйца, бутилки минерална вода полетяха към униформените служители, които бяха строени пред входа. 

Междувременно момченце, което беше с майките от "Системата ни убива" получи криза и се наложи да бъде извикана линейка. 

Преди това възрастна жена от групата на протестиращите легна на паветата, а после и в краката на полицаите пред входа, и каза, че иска да умре заради ниската си пенсия, а заради нея движението беше спряно. То е отцепено до ул. "Веслец".
 

жена партиен дом
БГНЕС

Веднага след нейния акт на платното се разположиха дузина от протестиращите на Триото, сред които Дионисий. Групичката вика "оставка" по мегафона.

Бабикян призова желаещите оставки тази вечер да се събират пред този вход на Народното събрание в подкрепа на майките от Изправи се бг на Мая Манолова, които отказват да напуснат Народното събрание. Те щели да си тръгнат от Народното събрание само срещу оставката на премиера, обясни от тяхно име Бабикян.

По-рано през деня майките възнамеряваха да се барикадират до 18 септември, когато имали обещание за среща с парламентарния председател Цвета Караянчева, защото днес не можела да ги приеме, обяви от тяхно име Мая Манолова, която е вътре, при тях, заедно с бившия депутат от РБ Настимир Ананиев, Никола Вапцаров и останалите от нейния екип, съпровождащи я на всички протести.

Майките от "Системата ни убива" доведоха със себе си и дете с увреждане, настаниха го на дивана до приемната, а още сутринта  дойдоха да връчат декларация с искания за оставка. Мая Манолова се оказа по същото време със сподвижниците си вътре, в Народното събрание, вече следобед, и също каза, че участва в барикадата, понеже по нареждане на председателя на парламента не е била допусната до участие в заседанието на енергийната комисия.

Караянчева пък обяви, че писмото с исканията на майките от "Системата ни убива" е връчено на всички парламентарни групи и те ще имат среща с ПГ на ГЕРБ.

Тя апелира НСО да си свърши работата и да не допусне провокации и повторение на барикадата на медицинските сестри преди няколко месеца.

След 21 часа протест потегли на традиционното си шествие към "Орлов мост".