/ БГНЕС, архив
Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови 30 хиляди, каза пред студенти по медицина директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов, цитиран от БТА. Студентите присъстват на презентация в рамките на националната информационна кампания "Да! За живот!". В донорските карти всеки желаещ може да изрази съгласието си да бъде донор на орган в случай на мозъчна смърт. Картите нямат юридическа стойност.

Продължава кампанията в подкрепа на донорството "Да! За живот!"


В една донорска ситуация при най - оптималния случай може да се спасят 6-7 живота, но в България това не се случва заради крехкото ниво на донорството, каза още Иванов.

България е с най-ниска честота на донорите на 1 млн. души в цяла Европа, посочи доц. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия от Военномедицинска академия. В страната ни годишно има около 22 донора, докато в Европа има 15-18 донора на милион население, посочи лекарят. Ако не се справим с донорството, дори и България да стане пълноправен член на "Евротрансплант", няма да получим орган, допълни още доц. Такоров.

Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело (ВИДЕО/СНИМКИ)

Много е важно да се проявява респект към близките на донора, както и да се спазва конфиденциалност, което в България не се случва, добави доц. Такоров. По думите му липсата на конфиденциалност е заради редките донорски ситуации в страната ни, но е добре занапред да се избягва. Все още в страната ни трансплантациите са сензация и медиите подробно ги отразяват, каза още той.
БТА