Директори на болници, водещи трансплантолози и координатори по донорство бяха отличени на първите годишни награди за принос към донорството.
Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!".
 

БГНЕС



С бурни аплодисменти бяха почетени хората, дали съгласие органите на техни близки да спасят човешки живот, които получиха плакети лично от здравния министър Кирил Ананиев.

Засаждат дърво в памет на хората, дарили органите си (СНИМКИ)


Сред наградените медици са екипи от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, В.Търново, „Света Марина“, Варна, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен; МБАЛ „Никола Василиев:, Кюстендил; УМБАЛ Бургас, болницата в Силистра, ВМА. За съвместна работа плакет получиха УМБАЛ Св. Иван Рилски“, София и болница „Лозенец” и други.

1151 души чакат за трансплантация в България. Над 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек, предава БГНЕС.

Здравният министър припомни, че началото на кампанията "Да! За живот" започна в началото на месеца. В рамките на кампанията, която продължава до 5 декември, ще бъдат разпространени 50 хиляди донорски карти, чиято цел е да бъде насочено вниманието към този проблем. Пластиката няма юридическа стойност, но може да даде информация на близките какво е желанието на човек в случай на инцидент.
 

БГНЕС



„Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело, което дава живот на хората. Искам да се обърна с признателност към родителите и роднините на донорите. Искам да сведа глава и да им благодаря за тяхното хуманно решение. Тази вечер, това тържество е и за тях. Те имат голямо сърце и знаят каква е цената на живота”, заяви в приветственото си слово Кирил Ананиев.

Започва кампания за насърчаване на донорството (ВИДЕО)


Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който също получи плакет, изказа своето уважение към роднините, които в най-трудния си момент са взели толкова зряло решение. „Те не само дариха живот, те дадоха своето доверие на всички лекари, които се занимават с този процес. Искам да благодаря на всички колеги, които се занимават с тази дейност, не винаги овъзмездена. Те не го правят за пари, а за кауза. ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и за трансплантации”, заяви директорът.
 

Кирил Ананиев и д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия към НС
БГНЕС



Мутафчийски съобщи, че през последната година болницата е инвестирала собствени средства в размер на 1,7 млн. лева в областта на трансплантациите.

В заключение директорът заяви, че в последните месеци усещат подкрепа от страна на правителството и от Медицински надзор за развитието на тази кауза.

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" Росен Иванов, както и водещи лекари и партньори на кампанията.
NOVA, БГНЕС